Felejtse el Antalyát, Krétát vagy a Bahamákat. Az igazán menő turistacélpont Csernobil

Egy román utazási iroda kimaxolta az egzotikus utazás fogalmát.

Hirdetés

A fapados repülők és a megfizethető all inclusive szállodák korában nem könnyű igazán különleges úti célt találni, de azért az utazási irodák meglehetősen kreatívak, és kiszolgálják az extra igényeket.

Egy bukaresti iroda például a Csernobil című, idén sugárzott (hehe) tévésorozat sikerét meglovagolva az 1986 áprilisában bekövetkezett atomkatasztrófa helyszínére hirdetett meg utakat.

És természetesen jelentkező is van.

Az utazási iroda igazgatója elmondta: máris van öt ügyfelük, és szerinte ebben az ütemben egy hónapon belül meglesz az egy autóbusznyi turista.

Az ötnapos út során a turisták ellátogatnak Pripjatyba, az atomerőmű melletti fantomvárosba, amelyet néhány órával az atomerőmű felrobbanása után evakuáltak, és azóta minden szinte teljesen érintetlen.

Emellett az első segélyhelynek otthont adó épületbe is bekukkanthatnak.

Természetesen nem Románia az első, ahol fölmerült ez az ötlet: az úgynevezett fekete turizmus (black turism), amely azt jelenti, hogy valamilyen katasztrófa vagy horrorlegenda helyszínére viszik el a látogatókat, Nyugaton már meglehetősen népszerű a hagyományos idegenforgalmi célpontokat már nem unó ügyfelek körében.

Hirdetés

Persze a Csernobilba látogató ügyfeleket folyamatosan vezetők kísérik majd, és sugárzásmérő készülék is lesz náluk. A szervezők mindazonáltal mindenkit megnyugtatnak, hogy a sugárzás mértéke a meglátogatott helyszíneken 160-szor kisebb, mint egy szokványos röntgenvizsgálat során.

A veszélyes helyszíneket persze elkerülik, az elhagyatott lakásokban például még ma sem javallott hosszabban elidőzni.

Az út potom 395 euróba kerül, az indulást jövő év április 28-ára tervezik.

Meggyőződésünk, hogy atomjó időtöltés lesz.

Hirdetés