Ezekkel a feltételekkel lehet utazni a hétvégétől Magyarországról Romániába

Magyarország sárga besorolást kapott a román hatóságoktól, így beutazáskor – néhány kivételtől eltekintve – kötelező a karantén. Mi a helyzet, ha Románia felől lépjük át a határt?

Hirdetés

Ismét frissítette az országok besorolását Románia: a növekvő fertőzési számok miatt Magyarország sárga besorolást kapott. Ennek megfelelően, az

október 31-től Magyarországról Romániába utazó oltatlan személyeknek kötelező módon karanténba kell vonulniuk.

Amennyiben oltottak vagyunk, akkor semmi más dolgunk nincs, mint felmutatni az Európai Unió által használt, QR kóddal rendelkező igazolványt. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a határőrök a EU által jóváhagyott vakcinákat (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield és Johnson & Johnson) fogadják el, továbbá azzal is, hogy legalább tíz napnak kell eltelnie a második oltás után.

A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok – hívja fel a figyelmet a Magyarország kolozsvári főkonzulátusa.

Az oltottak mellett az mentesül a karanténkötelezettség alól:

  • aki átesett a betegségen, és legkevesebb 14, legfeljebb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta;
  • aki nincs beoltva, de rendelkezik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel;
  • aki ingázik, illetve aki üzleti érdekben, vagy munkaügyben utazik Romániába, és ezt igazolni is tudja.

A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk az országba való beutazáskor.

Hirdetés

Bár Romániában sokkal durvább a járványhelyzet jelenleg, mint Magyarországon, a román állampolgárok – oltottak és oltatlanok egyaránt – továbbra is karantén nélkül átléphetik a határt Magyarország felé, ráadásul teszt felmutatása sem szükséges.

Az országok besorolásának legújabb változata itt érhető el.

Hirdetés