Ez ám a jó hír: május 7-ig még lehet csatlakozni a nemzeti régiós aláírásgyűjtéshez

Az Európai Bizottság ismét határidőt hosszabbított, így folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács kampánya. Hajrá!

Hirdetés

Újabb jó hírt kapott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT): az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, a járványhelyzet miatt ismét meghosszabbítják az aláírásgyűjtési időszakot az európai polgári kezdeményesek számára.

Ez azt jelenti, hogy a nemzeti régiókért indított európai polgári akció keretében még május 7-ig – egészen pontosan 77 napig – lehet gyűjteni a támogató nyilatkozatokat.

A nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezést online itt lehet aláírni.

A kezdeményezéshez egymillió aláírást kellett összegyűjteni, ezt tavaly májusban teljesítette az SZNT. Az igazi kihívás az volt, hogy a szignóknak legalább hét tagállamból kellett érkezniük, de a nemzeti tanács már kilenc országot kipipált, erről itt írtunk legutóbb.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. Az SZNT kezdeményezése elsősorban a nemzeti régiók védelméről szól, célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Hirdetés