Ez ám a fordulat: két év után derült ki, hogy elhibázott volt a maszkviselési szabályozás

A talárosok kimondták: a maszk kültéri viselésére vonatkozó rendelet alaptörvénybe ütközik, ezért ki kell vonni a forgalomból.

Hirdetés

Váratlan fordulat generálhat újabb káoszt a járványfronton: az alkotmánybíróság kedden kerek perec kimondta, a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendelet alaptörvénybe ütközik, tehát el kell törölni. Egyáltalán nem a maszkokkal van bajuk, hanem a jogi alappal.

A talárosok egy 2020-as keltezésű sürgősségi kormányrendeletbe kötöttek bele,

amely többek közt előírta, hogy a kötelező kültéri maszkviselés elrendelhető vészhelyzet idején – köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen is –, amennyiben a hatóságok úgy döntenek, a járványszámok alakulása függvényében.

Csak hát az alkotmánybíróság azt kifogásolja, hogy

a kormány megkerülte a Törvényhozási Tanácsot ezzel a rendelettel, ami alkotmányellenes.

Ez a testület a parlament tanácsadó szerve, amely a jogszabályok rendszeresítése, egységesítése és egybehangolása céljából véleményezi a törvénytervezeteket.

Miután a döntés megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a rendelet érvényét veszíti, azokat a bírságokat viszont nem törlik el, melyeket a maszkviselés elmulasztása miatt osztogattak ki korábban, ezt Augustin Zegrean volt alkotmánybíró magyarázta el az Adevărul portálnak.

Hirdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egyébként nem is olyan régen mondta, a nyílt téren való maszkviselési kötelezettség eltörlésére csak akkor lehet majd számítani, ha az intenzív osztályok terheltsége csökkenni kezd, erre szerinte március elejéig biztosan várni kell.

Az új döntés alapján ez is változhat, bár tény, hogy  a döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva a hatóságoknak még mindig van 45 napjuk, hogy korrigálják a rendelet hiányosságait.

Hirdetés