Kedves Románia, hogy is van az, hogy egy kórházra hol 570, hol 517 millió eurót tetszik kérni?

Az Európai Bizottság visszaküldte Románia országos helyreállítási tervét, egy valag megjegyzéssel.

Hirdetés

Az országos helyreállítási tervek költségvetései körüli tárgyalások célegyenesbe értek. Az EU-s tagállamok beküldték a dokumentumokat (Romániának is sikerült, igaz, kicsit megkésve), az illetékesek átbogarászták, és ha nem volt tiszta valami, visszaküldték a terveket, természetesen megjegyzésekkel. Nos, Románia csütörtök este kapta meg a csomagot (29,2 milliárd euróról van szó), mondanunk sem kell, jó pár piros tintás hozzáfűzéssel.

Persze, a hazai illetékesek siettek megjegyezni, hogy á, dehogy dobták vissza a tervet,

ami történt, az teljesen normális,

egyeztetni kell még egy sort a jövő heti végső döntés előtt.

Nos, nézzünk pár példát arra, hogy a mi is az, ami jelen esetben a román tervgazdák szerint „normális”.

1. Egy kórház felújítására a Word dokumentumban 80 millió eurót kértek, az Excel dokumentumban viszont csak 71 milliót. Kilenc millió eurót senki sem nevezhet apró elírásnak.

2. Florin Cîțu miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a nagy terv megvalósítása során több vadiúj kórházat is építenek. Ezhhez képest

a dokumentumokban egyetlen új kórház építése szerepel,

és itt is becsúszott a fenti fránya hiba: egyik helyen 570 millió eurót kérnek az építkezésre, másik helyen csak 517 milliót. A különbségből simán építeni lehetne egy kisebb fogászati klinikát.

3. A Képzett Románia program esetében az a baj, hogy a tervezők odaírtak egy végösszeget, de elfelejtették azt tételeire bontani. Khm…

Hirdetés

4. A vízgazdálkodási fejlesztések esetében a költségeket

sikerült valahogy különböző lej-euró átváltási ráták szerint kiszámítani.

5. Az iskolaelhagyás mértékét csökkenteni hivatott program költségvetési fejezetében szépen le vannak írva a tevékenységek költségei, viszont a technikai háttérre, elbírálásra és monitorizálásra vonatkozó összegek kifejtéséről megfeledkeztek, pedig ezek a végösszeg egynegyedét teszik ki.

6. A hazai metrók fejlesztése fejezetnél az EB udvariasan rákérdez, hogy a majdan Bukarestbe és Kolozsvárra kerülő összesen 30 metrószerelvényt biztos megveszi Románia 2026-ig, ha a finanszírozás nem csak a helyreállítási tervből történik. Mert tudjuk (látjuk az autópályák esetében is), mennyi baj tud történni az ilyen vegyes forrású ügyek esetében.

7. A végére hagytunk egy nyalánkságot is. A kis- és középvállalkozások kockázati tőkealapja fejezetében az áll, hogy

egyetlen ember kiképzése 133 000 euróba kerül.

Mire a brüsszeli illetékesek odaírták a Megjegyzések rovatba, hogy: „Enyhe túlzásnak tűnik.”

És további hasonló megjegyzések tucatjai szerepelnek a doksicsomagban. Persze, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a valóban szerteágazó és bonyolult költségvetés kidolgozásánál hibák csúsztak be. Ahogy az is, hogy az ügyesebbek itt-ott megnyomták a golyóstollat.

Hirdetés