Esik szét az USR: százával menekülnek a párttagok a szervezet süllyedő hajójáról

Komoly válságban vannak az eljelentéktelenedés felé tartó, a felmérésekben egyre rosszabbul teljesítő reformisták, már csak az a kérdés, hogy a szervezetnek sikerül-e életben maradnia.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, már a szervezeten belül sem nézik jó szemmel a szebb napokat megélt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) zuhanórepülését:

a súlyos válságban lévő alakulatból csak február elseje óta legalább 400 párttag lépett ki.

Ezt Ionuţ Moşteanutól, az USR szóvivőjétől tudjuk, aki elismerte: a párt bizony rendkívül komplikált helyzetben van. A magát reformista pártnak tituláló, a fősodratú szervezetek alternatívájaként „tetszelgő” USR válságát jól mutatja, hogy pontosan egy héttel ezelőtt

Dacian Cioloş lemondott a szervezet éléről – szűk négy hónappal a megválasztása után –

, miután kiderült, a párt modernizálásáról szóló tervei nagyon nem tetszettek a kollégáinak, s el is utasították az átszervezési javaslatait, épp ezért (az egy ideje hátralépett) Dan Barna alelnökkel is összerúgta a port.

Az USR a lehető legrosszabbul jött ki a kormánykoalícióból való kilépésből és az azt követő, több hónapig tartó válságból:

a párt ma már csak egy szerény 12 százalékos támogatottságot tud felmutatni,

ez legalább öt százalékkal rosszabb, mint amit a 2020-as választásokon ért el. A 2015-ben létrehozott USR szinte a semmiből robbant be a román politikába úgy, hogy 2016 óta a harmadik legnagyobb pártnak számít a parlamentben. A friss közvélemény-kutatásokban viszont a pódiumtól is elbúcsúzhatnának, ha vasárnap választásokat szerveznének, az USR-t ugyanis már a botrányt botrányra halmozó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megelőzte.

Hirdetés