Belebukott a reformista párt reformjába, négy hónappal a megválasztása után távozik az USR elnöke

Mozgástér nélkül maradt Dacian Cioloş, ezért elköszön az USR vezetésétől.

Hirdetés

Addig dagadtak az USR-n belüli feszültségek, hogy alig több mint négy hónappal a megválasztása után mozgástér nélkül maradt a pártelnök: Dacian Cioloş majdnem mindent hátrahagy az USR-ben. Legalábbis azt mondja most, hogy

  • lemond a párt elnökségéről,
  • nem fog indulni újabb mandátumért,
  • és nem is folytatja a PLUS néven futott korábbi pártprojektjét.

Az előzmény:

az USR modernizálását zászlajára tűző Cioloş kidolgozott egy javaslatot a párt struktúrájának és működésének módosításáról, majd nem fogadta el a kollégák hozzáfűzött meglátásait, végül kijelentette, hogy ő márpedig lemond, ha nem szavazzák meg. Az egyébként megosztott vezetőtestület persze, leszavazta (14-en szavaztak ellene, 11-en támogatták), ezzel elérve a pártelnök távozását.


Cioloş hétfő délutáni sajtótájékoztatóján nem sokat árult el a konfliktus valódi hátteréről, két kulcsmondat azonban elhangzott.

Egyrészt azt mondta, hogy az USR még mindig nem vonta le a koalícióból való kilépés megfelelő tanulságait (az a húzás nem bizonyult a legjobbnak a népszerűségi indexek alakulása alapján).

Másrészt azt is hozzátette, hogy az USR-t egy alternatívaként képzeli el a szélsőségességgel szemben – itt érdemes megjegyezni, hogy a törésvonal a párton belül akkor mélyülhetett el, amikor az USR az AUR-ral együtt megszavazott egy bizalmatlansági indítványt.

Hirdetés

Korábban Cioloş azt kérte Dan Barnától, akivel megválasztása előtt együtt vezette az USR-PLUS-t, hogy tegyen egy lépést hátra. A jelek szerint, végül mégiscsak neki kellett lépnie.

Az USR vezetését ideiglenesen Cătălin Drulă parlamenti képviselő, volt szállításügyi miniszter veszi át, míg össze nem hívnak egy rendkívüli tisztújító kongresszust.

Hirdetés