És mégis mozog a föld: néhány óra alatt tüntetett el egy fél erdőt a csúszásnak indult domboldal (VIDEÓval)

A földcsuszamlás napok óta tart, és egyre biztosabb, hogy maga alá temet jó pár házat is.

Hirdetés

Ezen a nyáron már okoztak néhány meglepetést a természeti jelenségek Romániában, például akkor, amikor beomlott a Bigér-vízesés vagy összedőlt az egyik sziklatorony a Csalhóban, a Nagy-Akloson. Az ország déli, délkeleti és keleti megyéiben a bőséges csapadék miatt pillanatok alatt hatalmassá duzzadó patakok okoztak tragédiákat.

A negatív sorozatnak úgy tűnik, hogy még nincs vége: Vâlcea megyében, Roșiile község határában szerda óta csúszik a talaj. Egy fél erdőt már elnyelt a domboldal, több házban is károkat okozott, ezért a környék lakóit – a haszonállataikkal és ingóságaikkal együtt – ki kellett menekíteni. Van olyan udvar, ahol kétméteres kráter keletkezett. A föld csúszása azóta sem szűnt meg, csak lassabb ütemet vett fel, ezért a helyiek felkészültek a legrosszabbra. Több mint két kilométer hosszan húzódik a „törésvonal”. A hatóságok még keresik a megoldásokat.

A környéken nem szokatlanok a földcsuszamlások, 2004-ben és 2010-ben is történt már hasonló talajmozgás, azonban egyik sem veszélyeztetett még ennyi lakóházat.

Hirdetés