És itt az újabb trükk a hamis oltási igazolások megszerzésére

Tombol a kreativitás, ha a szuri elkerüléséről van szó.

Hirdetés

Hiába a legegyszerűbb és legbiztonságosabb eszköz az oltási igazolás megszerzésére, ha az ember felveszi az oltást, a jelek szerint még mindig vannak olyanok, akik csak a dokumentum jelentette előnyökre hajtanak, az életmentő vakcinát azonban nem akarják beadatni.

Mi is beszámoltunk róla, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy 26 éves kolozsvári rezidens orvosnőt, aki a gyanú szerint behatolt egy Fehér megyei oltópont számítógépes rendszerébe, hogy így nyomtasson hamis oltási igazolásokat.

De nem ez a legkreatívabb módszer.

Az Arad megyei tisztifőorvos, Horea Timiş például egy olyan metódusról beszélt, ami szinte hibátlan, ugyanis az oltópont személyzetének egy része is benne van a buliban.

A módszer lényege az, hogy az oltópontok esti zárásakor általában megmarad némi vakcina a fiolákban, amit rendszerint kidobnak.

Az oltópont beavatott személyzete aztán a kidobott adagot úgy tünteti fel, mintha beadták volna, és simán bevezeti a rendszerbe.

Így aztán ki tudja nyomtatni az igazolást az igénylőnek, aki ezt minden bizonnyal szép összeggel honorálja.

A módszer szinte bombabiztos, hiszen jóformán lehetetlen leellenőrizni, hogy az illető adag vakcinát tényleg beadták-e, az igazolás pedig teljesen valódi.

Hirdetés

Csakhogy ennek a módszernek is vannak gyenge pontjai.

Például az emberi tényező.

A trükköt ugyanis olyan román állampolgárok esetében leplezték le, akik külföldön élnek.

Az oltási igazoláson szereplő dátum alapján pedig olyan időpontban kapták meg az oltást, amikor nem is tartózkodtak Romániában.

Ez az apró részlet azonban elkerülte az érintettek figyelmét a romániai határőrizeti és egészségügyi hatóságokét viszont nem.

Szóval van még mit csiszolni ezen a módszeren is.

Hirdetés