Egy orvos közreműködésével hekkelték meg az egyik oltópont számítógépes rendszerét, hogy hamis oltási igazolásokat nyomtassanak

Persze a hatóságok mérsékelten értékelik.

Hirdetés

Frissítés
A legújabb információk szerint az egyik házkutatás egy kolozsvári orvos lakásán történt, aki a feltételezések szerint külföldön élő román állampolgároknak állított ki teljes védettségről szóló igazolásokat, miközben a szóban forgó személyek csak az első dózist kapták meg. A pénteki nap folyamán egy második orvost is őrizetbe vettek.

A csalást eredetileg az egészségügyi minisztérium alá tartozó intézmények jelentették a tárcavezetőnek, aki értesítette az ügyészséget. A hamis igazolások a marosújvári oltóponthoz tartoztak, ahol a kiállított igazolásokhoz képest hét vakcinával több szerepelt a leltárban.

Nem akármilyen teljesítményt mondhat magáénak egy Kolozs megyei illető: mint kiderült, igencsak eredeti módon tett szert oltási igazolásokra.

A legegyszerűbb módja ennek ugyebár az, ha az ember beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával, ami egyrészt azért jó, mert védetté válik a kórral szemben, másrészt pedig megkapja az igazolványt, amely aztán megkönnyíti számára az európai utazást – és a belépést például az itthoni zenés-táncos szórakozóhelyekre.

Nos, hősünk  nem ennyire földhözragadt: az oltakozásos részt kihagyta.

Ehelyett június 28-án számítógépes tudását kihasználva betört egy Fehér megyei oltópont számítógépes rendszerébe, behatolt a nyilvántartásba, és több oltási igazolványt is kiállított, mintha az érintettek ott oltatták volna be magukat.

Hirdetés

Pedig természetesen nem.

A számítógépes guru azonban annyira nem állt a helyzet magaslatán, hogy mindezt nyom nélkül kövesse el.

Így aztán az illetékesek gyanút fogtak, csütörtökön reggel pedig két Kolozs megyei helyszínen is kopogtattak a Fehér megyei rendőrök és ügyészek, hogy házkutatást tartsanak.

A hatóság képviselői egy személyt  állítottak elő, hogy szívélyesen eltársalogjanak vele az egészségügyi informatikai rendszer meghekkelésének fölöttébb förtelmes voltáról, egy orvost is bekísértek a rendőrségre, ugyanakkor tíz további személyt később idéznek be kihallgatásra.

Hirdetés