És azt tudták, hogy Kolozsváron a Zsolnayval egy nívójú porcelánt gyártottak egykoron?

Az Iris porcelángyár fordulatokkal teli történetének felelevenítésekor az is kiderült, az egykori pécsi bérlő, Mattyasovszky Zsolnay Péter élete legszebb két évét töltötte a kincses városban.

Hirdetés

Nem sokat tudtunk eddig a kolozsvári porcelángyártás történetéről, de mindig is vonzottak a régi gyárakról szóló sztorik. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület az elmúlt években kihozta a maximumot ebből a műfajból, amikor életre hívta a kincses város ipartörténetét feldolgozó előadás-sorozatát, mely általában az egykori dolgozók nosztalgiával teli visszaemlékezései révén nemcsak remek történetekkel látja el az érdeklődőket, hanem a még fellelhető tárgyi emlékek megmentésének, dokumentálásának is keretet ad.

Egy darab történelem: műgyűjtő hozta ezt az Irisben gyártott porcelántányért a beszélgetésre

A tizennegyedik fejezet fókuszában az Iris porcelángyár állt, és ahogy az előző alkalmakkor már megszoktuk, ezúttal sem történészek szakmáztak a témáról, hanem olyan emberek, akik közvetve vagy közvetlenül részesei voltak a gyár mindennapi életének. Horea Barna például édesapja, a nem olyan rég elhunyt Virgil Barna egykori főmérnök dokumentumtárát tanulmányozva állította fel a gyár történetének idővonalát. Mint kiderült, éppen kereken száz évvel ezelőtt, 1922. augusztus 18-án jegyezték be a porcelángyárat.

Az Iris gyár ötven éves fennállásának ünnepsége 1972-ben / A fotó forrása: Minerva Képarchívum, © Minerva Művelődési Egyesület

A biztató kezdeti lendületet az 1929–33 közötti gazdasági világválság törte meg, majd alig állt vissza a gyártás és az import, a bécsi döntések átrajzolták a térképet, és a gyárat bérbe vette a pécsi Zsolnay porcelángyár (erről még lesz szó). Virgil Barna már az újabb történelmi fordulat, a kommunisták hatalomra kerülése és az államosítás után kezdett dolgozni a gyárban, 1973-ben jutott el a műszaki igazgatóságig, amit 1988-ig megszakítás nélkül vitt. Ekkor csak azért rúgták ki, mert egy családtagja külföldre szökött, és ez nem volt összeegyeztethető a főnökséggel a kommunista Romániában. A gyárnak voltak fényes és kevésbé fényes korszakai, a legnehezebb viszont – Horea Barna szerint – a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején volt, amikor az elképesztő nyersanyaghiány ellenére rengeteg külföldi megrendelést kellett teljesíteni.

A gyár belülről / Fotó: © Minerva Művelődési Egyesület, Kolozsvár

A fényes időszakok közé tartozott az a két év (1942-44), amikor Mattyasovszky Zsolnay Péter igazgató irányította a Zsolnay család által kibérelt Irist – ezt már Kehidai László előadásából tudhattuk meg. A Zsolnay család kutatójaként állapította meg, és a család jelen lévő leszármazottai is megerősítették, a Pécsből érkezett gyárigazgató élete legszebb két évét töltötte Kolozsváron. Noha a gyár átvétele után az új igazgatónak rengeteg kihívással kellett szembenéznie, hiszen nem elég, hogy a román munkások távoztak, és a műszaki tervek eltűntek, az infrastruktúra is masszív fejlesztésre szorult.

Két év alatt a Pécsről érkezett szakemberekkel elérte, hogy az Zsolnay-gyárral egyforma színvonalú porcelánt gyártsanak Kolozsváron. Aztán jött a háború, a gyári munkásokat behívták katonának. Mattyasovszky Zsolnay Péter még próbálkozott egy ideig fenntartani a vállalatot, egyre több asszonyt vett fel a gyárba, segítette a munkások családját, óvodát működtetett, saját állatgazdaságot tartott, hogy étellel lássa el őket, és amikor már bombáztak, óvóhelyt alakított ki az egyik égetőben.

Már látszott a háború kimenetele, először a családját küldi haza, majd maga is hazaköltözik , egy könyvelőnőre bízva a gyár kulcsait és lakását. Legközelebb már csak 1947-ben térhetett vissza, de semmit nem talált már a családi értékből. Több százezer dollárra becsült tárgyi eszköz tűnt el. Az Iris porcelángyárral a későbbiekben egyébként jó kapcsolatot ápoltak.

A pécsi igazgató fia, László Kolozsváron született, de nem csak ezért szereti a várost
Hirdetés

Erről  Mattyasovszky Zsolnay Péter jelen lévő két gyermeke, az egyébként Kolozsváron született László, és testvére, Zsófia beszélt, akik kevés, de meghatározó emlékekkel maradtak a kolozsvári évekről. A Zsolnay családtól Pécsen is mindent elvettek az államosításkor, a család szó szerint éhezett. „Teher volt a Zsolnay nevet viselni” – emlékeztek vissza meghatódva.

Kolozsvár sokáig nem felejtette az egykori pécsi igazgatót: a gyár munkásai ismerték a család nehéz helyzetét, és amikor egy kiló kávé vagy cukor Romániában is felbecsülhetetlen érték volt, kéthavonta küldtek egy gondosan becsomagolt pakkot Pécsre. Mindezért ünnepélyesen is köszönetet mondtak a család tagjai a kolozsváriaknak a Magyar Napok rendezvényén.

Az eseményen további történetek hangzottak el. Florin Pop műgyűjtő, valamint az egykori munkások jóvoltából nemcsak vetített fotókon tekinthettük meg, hanem kézbe is vehettük az Iris porcelángyár remekeit.

Hirdetés