És akkor a Bihar megyei prefektus szépen felöltözve, páholyból tekintette meg az árvizet (VIDEÓval)

Kicsit furcsán fest a megáradt Fekete-Körös fölött lebegve.

Hirdetés

Bihar megye déli részén éppen meglehetősen nagy a baj, mivel az elmúlt napok esőzései nyomán a Fekete-Körös úgy megáradt, hogy az árvízvédelmi szakemberek alig győzik megerősíteni a töltéseket.

Ilyen helyzetekben a vezető beosztású politikusok és egyéb fontos emberek gyakran érzik szükségét, hogy ők maguk is a helyszínre siessenek, hogy a tévékamerák és a lapok fényképészeinek lencséi előtt bizonyítsák: ők aztán annyira törődnek az emberek biztonságával, hogy minden egyéb teendőjüket félretéve, hanyatt-homlok rohannak a baj helyszínére intézkedni és segíteni.

Ez persze az esetek jelentős részében valójában

nem jelent többet hátramozdításnál, de hát ilyen ez a modern politikai kommunikáció.

Nos, szerdán délután Dimitru Țiplea, Bihar megye kormánymegbízottja is ellenállhatatlan kényszert érzett arra, hogy személyes jelenlétével jelezze: a hatóságok a helyzet magaslatán állnak a tomboló habokkal szembeni küzdelemben. Ezért aztán ki is látogatott Tenkére, ahol igencsak magasra hágott a Fekete-Körös vízszintje.

Azonban nem úgy érkezett ki, ahogy általában ilyen helyszínre szokás: gumicsizmában és farmerban-pulóverben.

Hanem a hivatali öltözetében, ingben és cipőben.

És ha már ott volt ilyen szépen kiöltözve, akkor páholyból tekintette meg az árvizet.

Ez úgy működött, hogy szépen beült a folyó fölött kifeszített kábeleken lebegő hajtányba, amelyet a vízügyi hatóság egyik munkatársa egy csörlő segítségével hajtott.

A folyó fölött aztán megálltak, a prefektus pedig mély hozzáértéssel szemlélte a száguldó habokat, amíg egy szakember megmérte a vízszintet.

Hirdetés

A szakemberek vélhetően udvariasan kitérő választ adnának arra a kérdésre, volt-e valamilyen érdemi haszna annak, hogy a prefektus a helyszínre látogatott.

De ő legalább kipróbálhatta az elmés szerkezetet.

A nagyközönség pedig olyan képekkel lett gazdagabb, amelyek határozottan azt az esetet idézik, amikor annak idején Victor Ponta kormányfőt és Liviu Dragnea akkori kormányfő-helyettest egy Teleorman megyei árvíz megszemlélése közben a néhány centis vízben gumicsónakban vontatták egy település utcáin.

Mert ilyen kemény a felelős politikus élete.

Hirdetés