Hiába a hangulatkeltés: elenyésző arányban fertőződnek meg koronával az oltás második dózisa után

Az is kiderült, várhatóan mikortól kezdik el beoltani Romániában a 12–15 éveseket.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiţă orvos ezredes, az oltási kampány koordinátora mondott egy számot, ami sokakat érdekelhet,

ez a szám pedig: 1080.

Ennyien fertőződtek meg koronavírussal azok közül, akik az oltás második dózisát is megkapták.

Ez a mindkét dózissal beoltott román polgároknak mindössze a 0,19%-át jelenti,

ráadásul a legtöbben tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel abszolválták a kihívást. Ezeket az eseteket a második oltás után 10–14 nappal diagnosztizálták, ergo maga a megfertőződés még korábban történt, és mint tudjuk, az oltások pozitív hatása az ismétlődózis után 10 nappal kezd el maximalizálódni.

Ez nagy csapás lehet az oltáselleneseknek, mivel azt mutatja, hogy az oltás igenis működik, ráadásul jól.

Gheorghiţă azt is elmondta, hogy Izraelben megfigyelték: az emlékeztető oltás után a dél-afrikai vírustörzzsel (amiről az rebesgették, hogy a jelenleg forgalomban lévő vakcinák nem védenek meg ellene) megfertőződött emberek is enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést, ami szintén jó hír, hiszen azt mutatja, hogy az oltás az új vírusváltozatok ellen is hatásos, legalábbis megkönnyíti a betegséget.

Hirdetés

A koordinátor arról is beszélt, hogy miután Románia úgy döntött, más országokkal ellentétben nem vonja ki a forgalomból az AstraZeneca (új nevén: Vaxzevria) oltást, és nem is korlátozza annak használatát,

nem nagyon mondta vissza senki az időpontját azok közül, akik e szer második dózisára várnak.

Az AstraZeneca ismétlődózisainak beadását szerdán (április 14.) kezdik, csak ezen a napon 9000 embert várnak az „Astrás” oltópontokra. Romániában összesen 750 ezer dózis van készleten a brit–svéd oltóanyagból.

Egyúttal az is kiderült, hogy várhatóan mikor kezdik el az országban a kiskorúak beoltását.

Valeriu Gheorghiţă azt mondta, a Pfizer illetékesei már benyújtották az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (FDA) a 12–15 éves gyerekek beoltásának engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt, szinte biztos, hogy két hónapon belül meg is kapják az engedélyt, majd az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása után, várhatóan ősztől Romániában is elkezdődhet az említett korosztály immunizálása.

Hirdetés