Kivizsgálták, megvitatták, döntöttek: Romániában folytatják az oltást az AstraZeneca vakcinával

Korhatár-korlátozás sem lesz. De kibővítik az oltóanyag prospektusát és igyekeznek majd részletesebben tájékoztatni a vakcina hatékonyságáról.

Hirdetés

Romániában folytatják az oltást az AstraZeneca koronavírus elleni oltással, ez alól egyetlen korosztállyal sem kivételeznek – ezt csütörtökön Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora jelentette be, miután szerdán este összehívtak egy uniós szintű konzultációt a témában az egészségügyi miniszterek részvételével.

Erre azért volt szükség, mert szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette,

a vizsgálatok alapján lehetséges mellékhatásként felléphet a vérrögképződés, de ez meglehetősen ritka,

mostantól viszont feltüntetik a termékhez csatolt prospektuson is. A legfontosabb viszont az, hogy

az AstraZeneca (új nevén Vaxzevria) nagyon hatékony a koronavírus ellen, megelőzi a fertőzés komoly formáit,

s az oltásból származó előnyök meghaladják az esetleges mellékhatások jelentette kockázatot, foglalta össze a lényeget a koordinátor. Valeriu Gheorghiță a nyomatékosítás kedvéért azt is elmondta, a felmérések szerint 100 ezer beoltott személyre alig 0,65 vérrögképződéssel összefüggő eset jut. Akinek viszont az első dózis után ilyen problémája volt, az nem kapja meg az emlékeztető oltást.

Eddig közel 400 ezren kapták meg az első oltást az AstraZenecából, jövő héttől már masszívan megkezdik az emlékeztetők beadását is, de azt is tudjuk már, hogy több mint 200 ezren mondták vissza előjegyzésüket az oltási platformon. Raktáron 767 040 dózis van még.

Hirdetés