Fotó: Facebook/Népszámlálás.ro

Emlékszik még a népszámlálásra? Ja, rég volt, de a kérdezőbiztosokat még mindig nem fizették ki…

Természetesen került néhány porszem a gépezetbe.

Hirdetés

A népszámlálás már egy hónapja lezárult, mármint az a része is, amelynek során hús-vér kérdezőbiztosok mentek el az emberek lakásába, és ott szépen kitöltötték a kérdőíveket.

A hús-vér kérdezőbiztosok pedig mindenféle ételeket esznek, lakásokban laknak, és ruhákat hordanak, ezek pedig pénzbe kerülnek.

Ezért mentek el hús-vér kérdezőbiztosnak, hogy kapjanak a munkájukért pénzt, amit aztán el lehet költeni a boltban, meg a számlákra.

Egy személyi kérdőív kitöltéséért 7 lej, egy, a lakásra vonatkozóért pedig 3 lej 50 bani járt minden kérdezőbiztosnak, és volt aki olyan szorgalmas volt, hogy a számítása szerint több mint 10 ezer lej járnak neki a munkájáért. Ahhoz jó sok kérdőívet ki kellett tölteni, ahhoz pedig rengeteg ember házába el kellett menni, az meg fárasztó.

Ám a kérdezőbiztosok a mai napig nem kapták meg a pénzüket.

A polgármesteri hivatalok – amelyeknek közvetlenül nekik kéne kiosztani a pénzt – azzal mentegetőznek, hogy ők nem kapták még meg azt a pénzt az egész népszámlálást irányító Országos Statisztikai Intézettől (INS). Csakhogy még az INS sem kapta meg a pénzt a kormánytól.

Hirdetés

Pedig a pénz „megvan”, csak egyelőre nem ott, ahol kéne. A kormány elkülönítette ugyan azt a 192 millió lejecskét, ami a népszámlálás költségeit fedezi, csak azt még el is kéne küldeni. Ehhez pedig kormányhatározatra, meg mindenféle engedélyek kibocsátására van szükség, vagyis a sok bába között megint nem tudni, pontosan hol van épp a gyermek.

De az illetékesek szerint októberben (!) már meg is történik az utalás az INS-hez.

Azután pedig már tényleg csak hónapok kérdése lehet, hogy az elvégzett munkát ténylegesen ki is fizessék a kérdezőbiztosoknak.

Hirdetés