Emeli a tétet: a karanténba zárt falu ügyvédje már több millió eurós kártérítést követel

Vélhetően abból a honoráriuma is magasabb összegű lenne.

Hirdetés

Nem lócitrommal gurigázik annak a Prahova megyei, Gornet nevű falunak az ügyvédje, amelyet az elsők között vontak vesztegzár alá a koronavírus-fertőzöttek viszonylag magas száma miatt: az eredetihez képest nagyságrendekkel magasabb összegű kártérítést követel.

A falu önkormányzata ugyanis nem nyugodott bele a karanténba és az ezzel járó kellemetlenségekbe, ezért ügyvédet fogadott, és beperelte a katasztrófavédelmi felügyelőséget, Raed Arafat államtitkárral az élen.

Az ügyvéd eredetileg félmillió eurós kártérítést követelt, valamint azt, hogy a hatóságok kérjenek bocsánatot, de most bekeményített: az elvárt kártérítés összegét négymillió euróra emelte.

Indoklásként a katasztrófavédelem és Arafat részéről elszenvedett „lejáratást és mocskolódást” nevezte meg.

Na meg azt, hogy szerinte a megyei katasztrófavédelmi operatív törzs határozata, amelyben elrendelte a karantént, valójában a sertéspestis elleni intézkedésekre vonatkozik.

Hirdetés

Amúgy a helybeliek tényleg nagyon nehezen viselik a bezártságot: egy helyi polgár már szombaton meglógott a vesztegzárból, hogy a tengerparton nyaralhasson. Egyes források szerint nem másról van szó, mint a polgármester fiáról.

Mint ismeretes, a hatályos rendelkezések szerint egy településen akkor rendelhetnek el vesztegzárat, ha a fertőzöttek száma ezer főre vetítve eléri a hármat. Mivel a 2300 lakossal rendelkező Gorneten 15 fertőzöttet regisztráltak, ez a feltétel bőven teljesült, így múlt szerdán elrendelték a 14 napos karantént.

Körömrágva várjuk, milyen eredménnyel jár majd ez a jogi deathmatch.

Hirdetés