Élvonalban: jókora összegeket költenek az alkalmazottak fizetéseire Erdély és a Bánság szívében is

Ami a régió gazdasági erejét jelzi.

Hirdetés

A számok nem hazudnak, és továbbra is azt mutatják, hogy Erdély és a Bánság fővárosa továbbra is bivalyerős gazdaságilag – már persze a jóval nagyobb Bukarest utáni mezőnyben.

Ezt most egy olyan kimutatás is igazolja, amely azt vizsgálja, hogy az egyes megyékben mennyit költenek havonta a cégek az alkalmazottaik fizetésére.

A béralap alapján meglehetősen egyszerű megállapítani egy megye gazdasági helyzetét: minél fejlettebb a régió, annál több cég telepszik meg ott, amelyek között sok a saját hozzáadott-értéket teremtő vállalkozás is, ennek nyomán nagyobb összeget fordíthatnak az alkalmazottak béreire is.

A júniusi béralap 28,3 milliárd lej volt, ebből tekintélyes arányban részesül Erdély és a Bánság.

Konkrétan az első öt megye, illetve régió között két erdélyi és egy bánsági van.

Az első helyen megkérdőjelezhetetlenül a kétmilliós lakosú, és az agglomerációban is számos cég székhelyének otthont adó Bukarest áll, ahol a 97 896 vállalkozás júniusban összesen 9,3 milliárd lejt fizetett ki fizetésként az alkalmazottainak.

A második hely viszont már Erdélyé: Kolozs megye foglalja el, ahol 29 564 cég 1,5 milliárd lejt adott a munkavállalóknak bér gyanánt.

A harmadik helyezettet sem a Kárpátok túloldalán kell keresni: Temes megye 22 440 vállalkozással és 1,4 milliárd lejes béralappal áll ott.

Hirdetés

A negyedik hely Ilfov megyéé, amin nincs miért csodálkozni, hiszen a Bukarestet körülölelő területről van szó. Itt 22 428 cég 1,083 milliárd lejnyi fizetést csengetett ki az alkalmazottaknak.

Az ötödik helyezett viszont ismét csak erdélyi: Brassó megye futott be ide, ahol 18 406 vállalkozás 923 millió lej értékben adott fizetést júniusban.

Mindez azt jelenti, hogy a Bukarest-Ilfov régió, illetve Kolozs és Temes megye

összesen az ország béralapjának 48 százaléka, 13 milliárd lej fölött rendelkezik.

Az utolsó helyen a délkelet-romániai Mehedinţi megye áll, ahol csupán 4100 munkáltató működik, és csak 130 millió lejnyi értékben fizettek béreket.

Hirdetés