Elvették a játékát: mégis felszámolják Iliescu intézetét, amelynek már a puszta léte a forradalom mártírjainak meggyalázása volt

Igaz, harminc évet kellett várni erre, és így is csak második nekifutásra sikerült, de csak sikerült.

Hirdetés

Döntéshozó kamaraként megszavazta a Román Forradalom Intézetének felszámolását a szenátus. Arról a sóhivatalról van szó, amelyet két olyan figura – Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu – vezet(ett), akiket a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol éppen a forradalom perében.

Az intézet körül akkor kerekedett jókora botrány, amikor a fent említett úriemberek – akiknek a kezéhez tapad a forradalom mártírjainak vére – 2019 decemberében cinikus és gyomorforgató módon koncertsorozatot akartak szervezni a forradalom mártírjainak emlékére. A nagy közfelháborodásra a rendezvény persze elmaradt, majd az akkori Orban-kormány sürgősségi kormányrendelettel felszámolta az intézményt.

Azaz felszámolgta volna, csakhogy az akkor még PSD-többségű szenátus elvetette ezt a kezdeményezést.

Klaus Iohannis elnök azonban nem törődött bele a dologba, és visszaküldte a parlamentbe újbóli megfontolásra a rendeletet.

A szocdemek persze most is ellenezték a felszámolást, ám most már kisebbségben vannak a szenátusban, így a PNL és koalíciós partnerei megszavazták azt. A rendelet már csak Klaus Iohannis aláírására vár – aki alig várja, hogy aláírhassa.

Hirdetés

Az időhúzás miatt persze Iliescuék még egy évig élvezhették az intézeti „állásukból” származó fizetéseket – ami nyilván nem volt kicsi, hiszen 2019-ben például az intézet tetemes költségvetésének 70 százaléka a fizetésekre és a juttatásokra ment el, miközben érdemi munkát gyakorlatilag nem is végeztek.

Így mennek itt a dolgok több mint 30 évvel az úgynevezett rendszerváltás után.

Hirdetés