Elmarad Iliescu és Voiculescu bulija, amitől a civilek alaposan és joggal kiakadtak

A felháborodás miatt többen is visszakoztak a meghívottak közül.

Hirdetés

Lefújták a bukaresti koncertsorozatot, amelyet december 22-én tartottak volna a forradalom áldozatainak emlékére, miután a civil szervezetek fogvicsorogva tiltakoztak ellene, és több fellépő is visszakozott.

A felháborodás persze egyáltalán nem túlzott reakció, ahogy Timi is megírta, gyakorlatilag el sem lehet dönteni, hogy a történet melyik részletétől böffen fel jobban a pacalcsorba.

A cinikus módon 30 év szabadság névre keresztelt eseményt ugyanis a Román Forradalom Intézete szervezte amelynek igazgatója Gelu Voican Voiculescu, tiszteletbeli elnöke pedig Ion Iliescu. Vagyis azok akarnak „tisztelegni” a forradalom több mint ezer mártírja előtt, akiknek a kezéhez tapad a vérük.

Többek között ezt kifogásolta több civil szervezet is egy közös állásfoglalásban, de persze azt is megjegyezték, hogy egyenesen sértő lenne az áldozatokra és a hozzátartozóikra nézve, ha egy laza, seggrázós bulival emlékeznének rájuk. Ráadásul a bukaresti George Enescu téren, a harminc évvel ezelőtti vérontás egyik helyszínén.

Az eseményen számos ismert román zenekar és előadó fellépett volna (Holograf, VUNK, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu stb.), ám az általános felháborodást látva a VUNK és Andra is lemondta a bulit már tegnap este.

A VUNK a Facebookon azt írta, a zenekar az áldozatok előtti tisztelgésnek szánta a koncertet, de mivel a szándékuk ezek szerint nem volt elég egyértelmű, inkább mégsem lépnek fel.

Hirdetés

A srácok úgy kalkulálhattak ugyanis fejben, hogy egyetlen jól fizetett politikai buliért nem lenne talán érdemes elveszíteni a rajongóik felét.

Különben az egész eseményre több mint 100 ezer eurót költöttek volna el közpénzből. Meg kellett nyomni az előadók gázsiját, mert köztük lett volna Petre Roman felesége, Silvia Chifiriuc is.

A szintén emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Petre Roman maga is benne van persze a Román Forradalom Intézete vezetőtanácsában, amely az esemény tervét elfogadta.

Hirdetés