MTímea

Kínos eseménnyel ünneplik a forradalmat Bukarestben azok, akik a vérontásért felelősek

2019. december 20., péntek 18:47

Harminc év telt el a forradalom óta, de még ennyi idő után sem sikerült Bukarestben egy olyan emlékezetpolitikát kialakítani, amely helyén kezeli a sorsformáló eseményeket és méltó módon emlékezik meg az áldozatokról. Ha ez kialakult volna, akkor senkinek sem jutna eszébe bulival ünnepelni a forradalmat, tudván, a diktatúra megdöntésének komoly ára volt: mintegy ezer ember meghalt, háromezren pedig megsérültek. A Ceaușescu-házaspár kivégzése nem egy olyan pillanat, amelyet ellenérzés nélkül ünnepelni lehetne, de az elmúlt évtizedek visszarendeződései és a vétkesek felelősségre vonásának elmulasztása sem hozza meg a kedvet az önfeledt szórakozáshoz.

Mindezt tudnia kellene egy olyan intézménynek, mely nevében hordozza a forradalmat. A Román Forradalom Intézete viszont nem érzi ezt, máskülönben nem könnyűzenei koncertekkel szeretné ünnepelni a forradalom évfordulóját. A mintegy 100 ezer euróból megszervezett eseményre december 22-én kerül sor a bukaresti George Enescu-téren, és fellép többek között a Vunk, a Holograf és Andra is. Sőt, Petre Roman felesége is, Silvia Chifiriuc.

Még csak nem is ez a legkínosabb ebben az egészben, hanem az, hogy az intézet igazgatója az a Gelu Voican Voiculescu, akit Ion Iliescuhoz hasonlóan emberiesség elleni bűncselekménnyel vádol a katonai ügyészség a forradalom perében. Az intézet tiszteletbeli elnöke pedig az a Ion Iliescu, akinek már harminc éve a börtönben lenne a helye.

A Román Forradalom Intézetének akciója másokban is megütközést keltett, a civilek egy ellenrendezvénnyel készülnek, melyen felolvassák az áldozatok neveit, miközben elsétálnak a forradalom bukaresti helyszíneire. Ők írják azt, hogy szabad országban élünk, miután sokan az életüket áldozták ezért. Így mindenki szabadon eldöntheti, hogy otthon marad, csatlakozik a megemlékezőkhöz, és az áldozatok hozzátartozóival együtt megsiratja a hősöket, vagy egy hamis ünnepségen vesz részt, melyet azok a szégyentelenek szerveznek, akik felelősek a vérontásért.

Jóérzésű ember számára ez nem túl nagy dilemma.

Hirdetés
Hirdetés