Az államfő csak azért is kiütné a pikszisből Iliescut: felszámolná arcátlan sóhivatalát

A Román Forradalom Intézetét a kormány már tavaly megszüntette volna, de a szenátus közbeszólt.

Hirdetés

Klaus Iohannis pénteken visszaküldte a parlamentbe a Ion Iliescu vezette Román Forradalom Intézetének felszámolásáról szóló rendeltet, és arra kérte az országgyűlést, vizsgálják felül korábbi döntésüket, amellyel elutasították azt. Magyarán: az államfő azt akarja, hogy csak azért is szűnjön meg az intézmény, amelynek a puszta lététől is feláll a szőr minden jóérzésű állampolgár hátán.

A Román Forradalom Intézetét ugyanis két olyan figura – Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu – vezeti, akiket a katonai ügyészség emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol éppen a forradalom perében, és ettől azért kicsit visszaböffen a pacalcsorba. Ráadásul az intézet szemmel láthatóan nem csinál semmit, azon kívül, hogy felveszi a zsíros állami támogatást fent említettek javára.

A sóhivatal léte akkor vált ismertté a nagy nyilvánosság előtt, és egyúttal akkor váltott ki közfelháborodást, amikor tavaly decemberben 100 ezer euróból akartak koncertsorozatot szervezni a forradalom áldozatainak emlékére – éppen azok, akik a vérontásért felelősek.

Az Orban-kabinet válaszul sürgősségi kormányrendeletben számolta volna fel az intézményt, ezt azonban a szenátus – ahol Iliescu egykori pártjának, a PSD-nek többsége van – elutasította.

Iohannis azonban nem törődött bele a dologban, úgyhogy a dolog megy még egy kört.

Hirdetés