Eltűnnek a szuvenírárusok a Békás-szorosból a veszélyt jelentő sziklák miatt

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart a „száműzetés”, viszont tény, hogy átfogó óvintézkedésekre van szükség.

Hirdetés

Az árusok, de a turisták sem fognak örülni a Békás-szoroson átvezető főút mentén felsorakozó bódék felszámolásának, de más megoldás nincs arra, hogy a területi út- és hídigazgatóság felmérje a sziklafalak jelentette kockázatokat. Ahogy beszámoltunk róla, egy leváló szikladarab nemrég megölt egy sofőrt, és ezért az országos közútkezelő társaság minden hegyvidéki utat ellenőriz. Bár az ilyen baleseteket nem lehet előre megjósolni, a szakemberek átfésülik a hegyi utak melletti állapotokat, abban bízva, hogy ezzel megelőzhető, hogy kőtörmelék vagy fa hulljon az úttestre.

A Brassói Regionális Út- és Hídigazgatóság már elküldte az értesítést az árusoknak, aki hatvan napon belül kell elbontsák vagy elköltöztessék a kioszkjaikat. A műveletet saját költségen kell elvégezniük, az áthelyezés vagy módosítás csak akkor kerülhet szóba, ha az nem akadályozza az útügyesek munkáját.

Az újabban hivatalosan Neamț megyéhez sorolt Békás-szoros népszerű turisztikai célpontnak számít, a bódék tehát a turisták igényeinek kiszolgálására szolgáltak. Arról egyelőre nincs hír, hogy meddig tart a „száműzetés”, és milyen formában térhetnek majd vissza az árusok, de az útügy átfogóbb munkálatokra készül az útszakaszon.

Hirdetés