Előre hozott választást erőltet Iohannis és Orban, de nem árulják el, hogyan akarják kikényszeríteni

Mert hát tényleg, mi köze is van hozzá a polgárnak, akinek a szavazatára ácsingóznak?

Hirdetés

Klaus Iohannis államfő – akinek már novemberben sikerült bebiztosítania, hogy újabb öt évig osztogathassa értékes tanácsait a Cotroceni-palotából – és Ludovic Orban miniszterelnök kupaktanácsot tartott, és eldöntötte: ha a fene fenét eszik, akkor is megpróbálják kikényszeríteni az előre hozott parlamenti választást.

Iohannis – aki első államfői mandátumáig állt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén – pénteken rendelte lábhoz magához Ludovic Orbant, aki jelenleg vezeti a pártot, hogy megvitassák, hogyan lehetne legalább középtávon konzerválni a szociáldemokrata kormány tavaly évi végi megbuktatása nyomán kormányra került, de kisebbségben kormányzó, így az ellenzéki pártoktól függő PNL mostani jelentős, 45 százalék körüli népszerűségét, amely az év végén esedékes parlamenti választásig a kormányzás nyűgei miatt bizonyosan megkopna.

Erre az egyik legjobb módszer az előre hozott parlamenti választás, hiszen minél hamarabb tartják meg a voksolást, annál kisebb az esélye, hogy addig jelentősen lecsökken a párt támogatottsága.

Iohannis azt szeretné, ha ez a lehető leghamarabb megtörténne – akár úgy is, hogy a jelenlegi, szívéhez közel álló kormány lemond. Orban viszont egyrészt nagyon jól érzi magát, ha a névjegykártyáján foglalkozásként a „miniszterelnök” szó szerepel.

A másik megoldás az, ha az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg a kormányt – csakhogy ahhoz, hogy ezt követően választást írjanak ki, az szükséges, hogy a parlament kétszer is elutasítsa a kijelölt miniszterelnök személyét.

Márpedig az ellenzéki szociáldemokraták pontosan ellenkező helyzetben vannak, mint a PNL: mivel támogatottságuk nagyon alacsony, az az érdekük, hogy a választást minél később tartsák, hogy a liberálisok ázsiója csökkenjen, az övék pedig növekedjen.

Vagyis – mivel a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékát birtokolják – egy-két kisebb párttal együtt többséget tudnának biztosítani egy új, liberális kormánynak is, csak hogy ne legyen választás.

A Iohannisszal folytatott pénteki egyeztetés után Orban nem volt hajlandó elárulni, hogyan szeretnék kikényszeríteni az előre hozott választást, csak annyit: úgy döntöttek, hogy előre hozott választások kellenek.

Hirdetés

Szerinte az lenne a legjobb, ha valamikor májusban vagy júniusban, az önkormányzati választással egy időben tartanák meg a parlamenti voksolást is. Vagy ha ez nem lehetséges, akkor minél közelebb az önkormányzati választás időpontjához.

Mint mondta: nem hajlandó elárulni, milyen stratégiát gondoltak ki, de megtalálják a szerintük legjobb megoldást.

„Romániának előre hozott választásra van szüksége” – nyomatékosította Orban.

Nem akarunk ünneprontók lenni, de kapásból fel tudnánk sorolni legalább tíz olyan dolgot, amire az országnak nagyobb szüksége van.

 

 

Hirdetés