Nemsokára csak az nem kap oltást, aki nem akar – 3,3 millió vakcina jön áprilisban

Újabb oltóközpontok nyílnak a következő hónapban és növelik a kabinetek kapacitását. Útra kelnek a mobil oltóközpontok is, mihelyt megérkezik az első Johnson & Johnson-szállítmány.

Hirdetés

Szép kis számokkal rukkolt elő kedden az oltáskampányt koordináló stáb, amiből arra lehet következtetni, hogy az országos oltási akció nagyobb sebességre kapcsol áprilistól.

A szerződések alapján Románia 3 339 120 vakcinadózist kap a következő hónapban, ebből több mint 160 ezret az amerikai Johnson & Johnson szállítana. Egy hónappal később már ötmillió adagot kap az ország, ha nem lesznek (ismét) csúszások.

Valeriu Gheorghiţă oltáskampány-koordinátor korábban már elmondta, első körben az áprilistól aktív mobil oltóközpontoknak küldik el az egydózisú amerikai vakcinát, hogy a nehezen megközelíthető, vagy az oltóközpontoktól távolabb eső településekre vigyék.

Az viszont már friss hír, hogy április elején újabb oltóközpontok nyílnak országszerte, ahol kizárólag a Moderna vakcinájával lehet oltakozni, sőt, a kampánystáb azt bejelentette, hogy az oltópontok kapacitását is növelik a következő napokban: naponta 60-ről 90-re emelnék a beoltottak számát kabinetenként.

Hirdetés

Azt is megtudhattuk kedden, hogy jelenleg 760 ezren szerepelnek a várólistán, a foglalást viszont nagyon nem érdemes visszamondani, mert akkor automatikusan a várólista végére kerülünk – jelentette be Valeriu Gheorghiţă.

A kampányrajt óta 1 963 148 személyt oltottak be Romániában, ebből 1 002 456-an már a második oltáson is túl vannak. Az AstraZenecából – melyet a legfrissebb hírek szerint átneveznek, ezentúl Vaxzevria néven kerül forgalomba – egyelőre csak hárman kapták meg az emlékeztető oltást.

Hirdetés