Elhunyt Vremir Mátyás geológus, paleontológus

Nevéhez fűződik többek között a zömök sárkánynak nevezett erdélyi dinoszaurusz felfedezése.

Hirdetés

Életének ötvenedik évében elhunyt Vremir Mátyás kolozsvári geológus, paleontológus, akit a nagyközönség elsősorban az erdélyi dinoszaurosz-fauna feltárása kapcsán ismer.

Vremir Mátyás 1970. november 13-án született. Egyetemi tanulmányait a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) biológia-geológia karán végezte, 1999-ben diplomázott geológus mérnökként. Dolgozott a BBTE geológia karán, a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársaként, olaj- és gázkutató geológus mérnökként, többek közt Közép-Afrikában.

2010-től az Erdélyi Múzeum-Egyesület egyéni kutatójaként vezetett geológiai, rétegtani és őslénytani kutatásokat az Erdélyi medence dél-nyugati régiójában.

A nagyközönség számára talán legismertebb paleontológiai felfedezése a zömök sárkány nevű késő kréta kori húsevő dinoszaurusz, amelyet Vremir és csapata 2009-ben tárt fel Szászsebes környékén. Nagy felfedezés volt: a szászsebesi zömök sárkány az Európában feltárt kréta kori húsevő dinoszauruszok egyikének máig legteljesebb csontváza. A 70 millió éves leletet Vremir 2010-ben az Erdélyi Múzeum Egyesületnek adományozta, ahol ma is megtekinthető. Ilyen irányú tevékenységével Vremir jelentős mértékben hozzájárult az erdélyi dinoszaurusz-fauna feltárásához.

Meggyőződésünk, hogy sok dinoszaurusz-lelet hever még szanaszét Erdély földjében, amelyek Vremir Mátyásra vártak. És most már hiába. A kutató átlépett egy olyan világba, ahol talán a dinoszauruszok is szabadon járnak-kelnek. Kísérje Isten ezen az útján is.

Hirdetés