Eldőlt: februárig zárva maradnak az iskolák. És ez még jó, mert a másik időpont szeptember lett volna

Az oktatási miniszter véget vetett a találgatásoknak.

Hirdetés

Ennyi volt: az elmúlt néhány napban még mentek a találgatások arról, hogy talán mégsem kell a téli szünidő után továbbra is online zajlania az oktatásnak, legalábbis nem mindenhol, de most Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pontot tett a spekulációk végére.

Kedden este bejelentette, hogy a szerdai kormányülésre egy olyan sürgősségi kormányrendelet tervezetével érkezik, amely rögzíti, hogy az első félévet úgy folytatják a diákok, ahogy elkezdték: vagyis online. Mindez azt jelenti, hogy a második félév kezdetéig, február 8-áig a diákok és a tanárok nem találkoznak személyesen.

Legalábbis az iskolákban biztosan nem.

Cîmpeanu amúgy igyekezett pozitív színben feltüntetni a döntést. Mint mondta, ahhoz, hogy az első félév online folytatódjon, meg kell változtatni az 55-ös törvényt, amely arra hatalmazta fel az oktatási minisztert, hogy 2020. december 31-ig online oktatást hirdessen.

Fölmerült, hogy a módosítás útján felhatalmazzák a minisztert, hogy a következő tanévig, szeptemberig hosszabbíthassa meg az online oktatást, de Cîmpeanu azt mondja: ő ezt elutasította, mivel azt szeretné, ha február 8-ától megnyitnák kapuikat az iskolák.

Persze ez még nem biztos, a jelenléti oktatás folytatása sok tényezőtől függ, többek között a fertőzési ráta alakulásától és az oltási kampány menetétől.

Hirdetés

A hatóságok ugyanis arra számítanak, hogy az ünnepi időszak után ismét növekedésnek indul a fertőzési ráta.

Ezzel pont került a spekulációk cégére, hiszen néhány napja még maga a miniszter is arról beszélt, hogy mérlegelik annak a lehetősségét, hogy azokon a településeken, ahol alacsony a fertőzési ráta, megnyithassanak az iskolák.

A jelek szerint azonban a kormány nem sok jóra számít.

Hirdetés