Illusztráció / Unsplash

Elbagatellizált nemi erőszak egy brassói nevelőotthonban: ennyi kártérítés jár az áldozatnak Strasbourg szerint

Az ügyészek elementáris szabályokat vettek semmibe a nyomozás során, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Hirdetés

A román igazságszolgáltatás nem végzett jó munkát, ezért felelősségre vonás nélkül megúszhatta 13 éves áldozata megerőszakolását egy Brassó megyei férfi, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mely 12 500 euró kártérítés kifizetésére kötelezi a súlyos mulasztásért az államot. Az ügyészek elementáris szabályokat vettek semmibe a nyomozás során, megfosztva ezzel a fiatal áldozatot a korrekt eljáráshoz való jogtól.

Az akkor 13 éves kislány 2019 januárjában vallotta be az apjának, hogy 2018-ban megerőszakolták az egyik Brassó megyei nevelőotthonban. Az elkövető egy hét évvel idősebb férfi volt, aki korábban szintén a nevelőotthonban élt. Az apa feljelentést tett a rendőrségen, így az ügyirat a brassói családügyi bíróság elé került, mely 2019 májusában ejtette a vádakat. Az indok: a bíróság szerint kétséges, hogy az erőszak ténylegesen megtörtént.

Strasbourg komolyabb vizsgálatot várt volna el a román igazságszolgáltatástól, főleg az áldozat korára való tekintettel, ugyanakkor hibásnak tartja, hogy kizárólag a gyanúsított vallomását figyelembe véve vonták le az erőszakról szóló végső következtetéseket. A pszichológiai vizsgálatok során azt sem mérték fel, hogy a lány elég érett volt-e ahhoz, hogy beleegyezését adja egy szexuális aktushoz. A EJEB felrója az ügyészeknek: hozzáállásukban tetten érhető egy káros sztereotípia, mely szerint a kiskorú áldozat vette rá az idősebb férfit a szexre. A gyermekvédelmi hivatal és az áldozat mellé hivatalból kirendelt ügyvéd is mulasztást követett el, amikor nem nyújtott be fellebbezést az ítélet ellen.

Nem ez az első alkalom, hogy Romániát kártérítés kifizetésére kötelezi az Emberi Jogok Európai Bírósága. A korábbi ítéletekben közös elem, hogy a román igazságszolgáltatás felfogása szerint a kiskorú áldozatok elég érettek ahhoz, hogy beleegyezésüket adják az aktusokhoz. Az akkori áldozatok 11 és 14 évesek voltak.

Hirdetés