Ekkor veheti le a maszkot rövid időre azokon a településeken, ahol az utcán is kötelező a viselése

Pontosították a szabályokat.

Hirdetés

Enyhítésnek túlzás lenne nevezni, inkább a maszkviselési szabályok pontosításáról szól az országos járványügyi operatív törzs által hétfőn elfogadott rendelet, amely azt rögzíti, milyen körülmények között vehető le a szájmaszk az utcán azokon a településeken, ahol a koronavírus-járvány terjedése miatt szabadtéren is kötelezővé tették a viselését.

Mint ismeretes, ott, ahol a fertőzések aránya az előző 14 napban elérte a három ezreléket – vagyis ezer személyre három fertőzött esik – kötelezővé válik az utcai maszkviselés is.

Amit a hatóságok rendkívüli szigorral ellenőriznek, és bírságok ezreit rótták már ki a maszkviselés hiánya vagy a szabálytalanul viselt maszkok miatt.

Az operatív törzs rendelete most egyértelműbbé teszi a maszk viselésére, illetve nem viselésére vonatkozó szabályokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárhatóvá váljon a hatósági önkény.

Pontosítja, hogy a nyílt utcán milyen körülmények között lehet – persze csak rövid időre – levenni a maszkot.

Így dohányzás, a vendéglátóhelyek teraszain kívüli étkezés vagy ivás, illetve sporttevékenység – például kocogás – közben levehető a maszk.

De nem ám mindenhol.

Hirdetés

Csakis akkor, ha az érintettek nem gyalogosövezetben tartózkodnak, és legalább két méter távolság van köztük és a többi járókelő között.

Kérdés, hogy ez mennyit könnyít a helyzeten.

Minden estere Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn azt mondta: ezen „enyhítéseken” túlmenően egyelőre maradnak az eddigi megszorítások, további szigorításokra – így az éjszakai kijárási tilalom bevezetésére – egyelőre nem kell számítani.

A hatóságok ugyanis most kivárnak, hogy milyen hatással járnak az eddigi korlátozások.

Hirdetés