Fotó: stiridinbucovina.ro

Egyre dühítőbb részletek derülnek ki a csúszópénzért jogosítványt nyújtó szucsávai közhivatalnokokról

A már-már maffiaszervezetként működő csoport fejese naponta akár 20 ezer eurót is zsebre vághatott.

Hirdetés

Eddig tizennégy személyt helyeztek 30 napos előzetes letartóztatásba a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei, de a nyomozás még folyamatban van, és ahogy a fejleményeket elnézzük, még bármi megtörténhet.

A csütörtöki házkutatások során talán még a DNA sokat látott ügyészei is meglepődtek, amikor furábbnál furább helyekről, ezres kötegekben kerültek elő a feltehetően korrupcióval szerzett bankók. Azóta egyre több részlet kerül nyilvánosságra az ügyről, melyek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a DNA-ügyészek idei legnagyobb fogásáról lehet szó.

Az őrizetbe vett személyek között találjuk a szucsávai jogosítvány-kibocsátó hivatal jogosítványokkal és vizsgáztatással foglalkozó osztályának vezetőjét, Radu Ionuţ Obreját, aki a gyanú szerint mozgatta a szálakat, ráadásul a korrupcióellenes igazgatóság egyik rendőrének hathatós támogatásával, aki arra is figyelmeztette, hogy nyomozás indult ellene. Rajtuk kívül őrizetbe vettek több alkalmazottat, rendőrt és egy gépjárművezető-szakoktatót is.

Hirdetés

A feltételezések szerint az elméleti vizsgákért 3000-6000 eurót, a gyakorlati vizsgákért 200-1000 euró közötti összegeket vettek át a jogosítványra pályázóktól, ezen kívül abból is származott bevételük, hogy problémás gépjárművek műszaki vizsgájával vagy forgalomba írásával kapcsolatos papírok megszerzésében is segítettek.

A jogosítvány-kibocsátó hivatalnál tapasztalható korrupció nyílt titok volt, mindenki tudott róla, már 2017-ben beszámolt a sajtó arról, hogy addig járatnak egy-egy sofőrt a papírokkal, míg annak meg nem nyílik a pénztárcája. A már emlegetett Obreja naponta akár 20 ezer eurót is hazavihetett. Annyira biztos volt a dolgában, hogy ő maga irányította a DGA-hoz azt, aki a sajtóban panaszkodott a korrupcióra. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy Obrejának a DGA-nál is van embere, akit állítlag egy terepjáróval vett meg.

A már őrizetbe vett személyek mellett további 18 gyanúsított ellen folyik a nyomozás.

Hirdetés