Illusztráció | Unsplash

Egymillió személy egészségbiztosítását törölték ki véletlenül a rendszerből a vérprofi aktatologatók

Az adóhivatal hibázott, javították, aztán kiderült, hogy mégsem.

Hirdetés

Nem túl szerencsés, hogy pont egy egészségügyi válsághelyzet közepén merül fel egy ilyen kaliberű probléma, de nagyon úgy tűnik, hogy az adóhivatalnál véletlenül az összes technikai munkanélküli segélyt kapó személynek megszüntették az egészségbiztosítását. A problémát az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) egyik formanyomtatványa okozta, mely alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál nyilvántartják a biztosítottakat. Körülbelül egymillió személyt érint a baki, akik közül már többen szembesültek azzal, amikor orvoshoz fordultak, hogy nem szerepelnek a biztosítottak között.

Az ANAF azt mondja, hogy még májusban kijavította a hibát, ennek ellenére a technikai munkanélküli segélyt kapó személyek továbbra is egészségbiztosítás nélkül jelennek meg a rendszerben.

A törvény értelmében a segélyre jogosult személyek nem veszítik el az egészségbiztosításukat, tehát a mostani helyzet törvénybe ütközik. Persze, ahelyett, hogy most egységesen megoldanák a problémát, mindegyik megyei egészségbiztosítási pénztár egyéni megoldásokat keres.

A Hotnewsnak nyilatkozó adóügyi szakértő szerint hiába informatizálták a rendszert, ha az intézmények képtelenek egymás között megoldani a bajt, míg az egyszerű állampolgár szenved, mert nem jut a gyógyszeréhez. Ez egyszerűen hihetetlen. Szerinte a megoldás pofonegyszerű lenne, mindössze annyit kellene csinálni, hogy a technikai munkanélküli segélyt kezelő területi irodák átküldik az egészségügyi pénztárnak azon személyek adatait, akik technikai segélyt kaptak az elmúlt pár hónapban. Nem olyan nagy dolog ez.

De akkor miért nem sikerül május óta azt az e-mailt elküldeni?

Hirdetés