Egyelőre szó sincs kötelező oltásról vagy az oltatlanok karanténjáról Romániában

Míg Nyugat-Európában egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, Románia december elseje apropóján lazításra készül.

Hirdetés

A napi járványjelentés alapján úgy tűnik, a negyedik járványhullám nehezén már túl van Románia, a járványgörbe ugyanis az október 19-i csúcs óta lefelé ível. A szakértők nemrég még attól tartottak, hogy az iskolakezdés miatt újra emelkedni fognak a napi esetszámok, ennek azonban egyelőre nincs jele, bár ez még változhat. Tény viszont, hogy legutóbb szeptember elején tartottunk ott, ahol most, átlagosan napi 4-5 ezer új esetnél.

Míg Európa nyugati, az átoltottságban jóval előrébb tartó államaiban egyre meredekebben nőnek az esetszámok, emiatt pedig egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be, Románia kisebb lazításra készül. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteki határozattervezete szerint a román nemzeti ünnep alkalmából Bukarestben maximum 400, a megyeszékhelyeken 200 fős rendezvényeket engedélyeznének, de csak védettségi igazolásokkal lehetne részt venni ezeken. Ennél talán fontosabb, hogy a 3 ezreléknél alacsonyabb fertőzöttségű településeken kinyithatnak az iskolák, a személyzet beoltási arányától függetlenül.

A sporteseményeken ismét részt vehetnek a zöldigazolvánnyal rendelkező szurkolók, igaz, az ülőhelyeknek csupán a 30 százalékát foglalhatják el. Zöld utat kapnak a szabadtéri események (koncertek, fesztiválok, stb.) is, a 30 százalékos küszöb azonban ezek esetében is érvényes. Szabadtéren vagy zárt téren szervezett képzések, konferenciák, üzleti találkozók maximum 150 résztvevővel tarthatók, a maszkviselési kötelezettség betartásával. Mindez jól hangzik, de a tervezetet még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A járványszámok csökkenésével elégedett Raed Arafat belügyi államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a hatóságok egyelőre nem is tárgyalnak az oltás kötelezővé tételéről vagy az oltatlanok karanténba helyezéséről, mivel az eddigi korlátozások meghozták a várt eredményt, az esetszámok csökkenni kezdtek.

Hirdetés