Egy rekordbüntetéssel végső löketet adott a fogyasztóvédelem a Blue Air zuhanórepülésének

A két millió eurós szankció azért járt, mert egyetlen év alatt több mint 11 ezer járatot töröltek, a pórul járt utasok kártalanításával pedig nem nagyon bíbelődtek.

Hirdetés

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) rekordösszegű büntetés, kétmillió euró kifizetésére kötelezi a Blue Air légitársaságot, mivel egyetlen év alatt több mint 11 ezer járatot töröltek bármiféle indoklás nélkül, a foglalások díját pedig csak ritkán térítették vissza az utasoknak.
A román tulajdonban lévő légitársaság nem úszhatta meg a szigorú büntetést, tekintettel arra, hogy az Európai Unió húsz tagállamából összesen 924 panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez, a felháborodottság vihara pedig elérte a sajtót is.

A számok elképesztőek: egyetlen év alatt 11 289 járatot és 178 405 foglalást töröltek, melyek összértéke több mint 66,5 millió lej. A légitársaság – a büntetés kifizetése mellett – köteles 10 napon kártalanítani az érintett utasait.

A fogyasztóvédelem még soha nem állított ki ekkora mértékű büntetést. A fapados társaság korábban azzal védekezett a járatok törlésével kapcsolatos vádakra, hogy valamennyi nemzetközi légitársaság járatok ezreit törölte a pandémia miatt. Csakhogy míg a Lufthansa például 33 ezer járatot törölt, ami a forgalmának mindössze a 10 százalékának felel meg, és a lemondott foglalások költségeit visszatérítette, addig a Blue Air nagyságrendben, utasforgalomban messze áll a német nemzeti légitársaságtól. Az csak hab a tortán, hogy a Blue Air a hatóságok szerint gyakorlatilag abból a pénzből működött, amit nem térített vissza a pácban hagyott ügyfeleinek.

A Blue Air, a Taromhoz hasonlóan főleg a kormánytól kapott támogatásokból élte túl eddig a koronát, egy ekkora büntetés visszafordíthatatlanul a csőd szélére sodorhatja a légitársaságot.

Hirdetés