Egy Nagy-Britanniából hazatérő férfinál is azonosították az újabb, különösen fertőző vírustörzset

Ez már a negyedik eset az országban. Hivatalosan.

Hirdetés

Hát ez bizony rossz hír: ott tartunk most, hogy már négy román állampolgár kapta el a koronavírus új, nagy-britanniai mutációját, amely legalább 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok.

A negyedik páciens egy 39 éves férfi, aki január 5-én tért haza Nagy-Britanniából Suceava megyébe, aztán pozitív lett a tesztje, jelenleg a suceavai megyei kórházban ápolják. Az ügyben természetesen epidemiológiai ankét is indult, négy személy már karanténba is küldtek, akik találkoztak a koronavírusos férfival.

Reméljük egyébként, hogy a suveavai megyei kórházban nem ismétlődik meg a tavalyi káosz: az egészségügyi intézmény a hazai járvány legnagyobb gócpontjává vált a tavaszi hónapokban, és a válságkezelés szégyenfoltjaként emlegették.

Mint ismeretes, pénteken két bukaresti lakosról derült ki, hogy megfertőzte őket a brit mutánsvírus, azelőtt pedig egy giurgiui nőnél mutatták ki az új vírustörzset. Mindhárman azt állítják, hogy nem jártak külföldön mostanában, közvetett módon kapták el a betegséget, ami sajnos azt is jelentheti, hogy az új törzsnek sokkal több romániai fertőzöttje van, mint amiről tudunk.

Hirdetés