Csütörtöktől már nem a katonaság irányítja a suceavai horrorkórházat, miután a helyzet némiképp normalizálódott

A megyében még mindig majdnem 3000 fertőzött van, de már kezelhető a helyzet.

Hirdetés

Egy hónap katonai irányítás után csütörtöktől ismét civil vezetést kapott a Suceava megyei kórház, amely a hazai járvány legnagyobb gócpontja, és egyben a válságkezelés szégyenfoltja. A kórház és a megye a sorozatos ballépésekkel, óvatlansággal, mutyizással és ehhez hasonlókkal gyakorlatilag mindazt megtestesítette, amitől ebben az országban egy járványhelyzetben féltünk: jelenleg is ott van a legtöbb fertőzött (a 12 ezerből majdnem 3000), a csaknem 700 halálos áldozatból pedig 124 suceavai.

Nelu Tătaru egészségügy-miniszter szerint a korábbi kórházvezetés, a helyi politikai vezetés, a civil lakosság és az orvosok is hozzájárultak ahhoz, hogy katasztrofálissá váljon a helyzet, így reméli, hogy mindenki tanult a leckéből. (Nem.)

A kórházat még április 2-án bízták katonai vezetésre Ionel Oprea tartalékos orvos-tábornok vezetésével, miután a korábbi vezetés egyszerűen lelépett. A helyzet ennek köszönhetően az elmúlt hónap során némiképp normalizálódott, és kezelhetővé vált, így csütörtökön dr. Anatolii Buzdugan vette át a menedzseri, Valeriu Gavrilovici pedig az orvosi igazgatói szerepkört.

Hirdetés