Egy év se telt el és a lemond(at)ott országos rendőrfőkapitány a korrupció elleni élharcos lett

Reméljük, új minőségében nem fog bűnözőkkel egyezkedni. Éjnek idején. Titokban.

Hirdetés

Emlékeznek még Liviu Vasilescura? Nem? Pedig tavaly szeptemberig ő volt az országos rendőrfőkapitány. (Még a szép emlékű Viorica Dăncilă nevezte ki, amikor miniszterelnök volt.)

Csak épp közbejött valami. Nevezetesen az, hogy 2020. augusztus 4-ére virradóra egy bűnözői klánok közötti leszámolás során halálra késelték a Duduianu-klánnak nevezett bűnszervezet vezetőjét, Emi Piant.

Nagy botrány volt akkoriban, amit az is tetézett, hogy az elhunyt maffiózót odahaza ravatalozták fel és napokon keresztül rótták tiszteletüket a legkülönbözőbb szervezett bűnözői bandák tagjai. Nyilván fittyet hányva pandémiára, vészhelyzetre és szigorú járványügyi szabályokra.

Ekkor történt, hogy a derék rendőrfőkapitány

összehozott egy titkos éjszakai találkozót a Duduianu-klán vezéreivel,

hogy úgymond, meggyőzze őket, temessék már el az elhunytat, mert ami történik, az minden járványvédelmi határt meghalad.

Csakhogy a titok nem maradt titok: az egyezkedésről felvétel készült, a felvétel eljutott a sajtóhoz és az akkori belügyminiszter, Marcel Vela elbeszélgetett a rendőrfőkapitánnyal, mondván, hogy ez így nagyon nem oké, le kéne mondani. Mire Vasilescu úr lemondott.

Hirdetés

Nos, alig telt el nyolc hónap, és a belügyminisztérium bejelentette: Vasilescu úr

a Korrupcióellenes Igazgatóság élén folytatja munkáját.

Sejthették azonban, hogy sokan felkapják a fejüket a hírre, mert a közleményben a szikár híren túl csak arról van szó, milyen profin végezte munkáját Vasilescu úr, mióta a munka mezejére lépett.

A magunk részéről még ennyit: nem kételkedünk az új korrupció elleni főhős kvalitásaiban. És reméljük, hogy ezúttal nem fog bűnözőkkel egyezkedni. Éjnek idején. Titokban.

Hirdetés