Alvilági figurákkal kvaterkázott a rendőrfőkapitány, úgyhogy már nem rendőrfőkapitány

Azt mondja, jót akart, de hiába.

Hirdetés

Az eddigi főkapitány-helyettes vezeti kedd estétől az országos rendőr-főkapitányságot, miután az este folyamán Liviu Vasilescu eddigi főkapitány derült égből villámcsapásszerűen bejelentette, hogy távozik a tisztségéből.
Igaz, a széke egy ideje már ingott, miután nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy az éjszaka leple alatt találkozott az egyik bűnözői klán vezetőivel.

Kedden este azt mondta, semmilyen törvénytelenséget nem követett el, jóhiszeműen járt el, lemondásával pedig a román rendőrség és belügyminisztérium elleni sajtóhadjáratnak akar véget vetni.

Az ügy háttere, hogy még augusztus 4-ére virradóra egy bűnözői klánok közötti leszámolás során halálra késelték a Duduianu-klánnak nevezett bűnszervezet vezetőjét, Emi Piant.

A rendőrség ezek után napokig nagy erőkkel volt az utcákon, hogy megelőzze a bosszút.

A meggyilkolt bűnözőt eközben – természetesen fittyet hányva az összes járványügyi szabályra – otthon ravatalozták fel, ravatala előtt pedig napokon keresztül tették tiszteletüket a bűnözői csoportok tagjai.
Persze mindez szinté a járványügyi előírások figyelmen kívül hagyásával zajlott.

Ezért szervezte meg aztán augusztus 9-ére virradóra Vasilescu a találkozót a Duduianu-klán vezetőivel egy, a közelben álló templomnál, hogy megpróbálja rábeszélni őket: temessék már el egyszer a halottat, hogy záruljon le a járványveszélyes ügy.

Hirdetés

Ez végül meg is történt, csakhogy a titkosnak szánt találkozóról felvétel készült, amit az Adevărul augusztus 25-én nyilvánosságra hozott.

Azóta a közbeszédet egyik leginkább foglalkoztató téma az, hogy a rendőri vezetők feladatai között ott van-e az, hogy bűnözőkkel egyezkedjenek.

A felháborodás miatt most Vasilescu lemondott, de mint kiderült, nem teljesen önszántából.

Marcel Vela belügyminiszter ugyanis kedden este, amikor bejelentette, hogy Vasilescu utódjául az eddigi helyettes rendőr-főkapitányt, Edvard Mirițescut nevezi ki ideiglenesen, azt is elmondta, hogy előzetes beszélgetésük során Vasilescu elfogadta, hogy a rendőrség imázsának és hitelének megóvása érdekében lemondjon. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azért továbbra is a rendőrség kötelékében kíván tevékenykedni.

Hirdetés