Egy cég egyszerűen kidobta a szabad ég alatt az elégetésre begyűjtött veszélyes egészségügyi hulladékot

Mert így akart spórolni.

Hirdetés

Jóformán a fél országot fellármázta csütörtökön a rendőrség: egy veszélyes egészségügyi hulladék begyűjtésével foglalkozó Maros megyei cég stiklijei nyomán Bukarestben és 17 megyében összesen 190 helyszínen tartottak házkutatást.

Az ügyben adócsalás, hivatali visszaélés és környezetszennyezés gyanúja miatt nyomoznak az országos rendőr-főkapitányság közlése szerint.

Többek között kórházakba és orvosi rendelőkbe is ellátogattak a rend őrei, hogy nem túl kedélyes csevejt folytassanak az illetékesekkel, de magánszemélyek otthonaiban is kopogtattak.

A 17 megye között erdélyiek és partiumiak is megtalálhatók: ott van Arad, Bihar, Maros, Fehér, Kolozs, Krassó-Szörény és Szeben is.

A Maros megyei törvényszéki ügyészség irányításával lefolytatott nyomozás alapján kiderült, hogy 2018 és 2020 között egy Maros megyei cég, amely azzal foglalkozott, hogy a 17 érintett megyében működő kórházakból és orvosi rendelőkből gyűjtse össze a veszélyes hulladékot, és azt elszállítsa egy hulladékégetőbe, nagy lelkesedéssel és intenzíven adót csalt.

Konkrétan egyszerűen nem rögzítette a könyvelésben az egészségügyi intézményekkel folytatott tranzakciókat.

De nem elégedett meg azzal, hogy a hulladék elszállításáért kapott pénzből ne fizessen adót, még többet akart spórolni.

Így aztán, hogy ne kelljen a hulladék elégetéséért sem fizetnie, egyszerű megoldást választott: el sem vitte a veszélyes hulladékot a szemétégetőbe.

Ehelyett szépen kidobta a szabad ég alatt egy elhagyatott helyszínen, abban reménykedve, hogy megússza az ügyet.

Hirdetés

Csakúgy, mint az az elkövető, aki néhány hete a Tárnica-tóba dobott egy rakás lejárt szavatosságú gyógyszert.

Az ügyletekbe az egészségügyi intézményeket is bevonta, amelyek könyvelését szintén törvénytelenül vezették, hogy megpróbálják elkenni a stiklit.

És nem csak emiatt nyomoznak, hanem azért is, mert a gyanú szerint az érintettek a rendkívüli állapot idején gyanús körülmények között szereztek be egészségügyi felszereléseket.

Az állami költségvetésnek okozott kár az eddigi számítások szerint legalább 380 000 lej.

Az ügyben öt személyt állítottak elő kihallgatásra.

Az értesülések szerint egyébként az érintett intézmények között ott van több más kórház mellett a dicsőszentmártoni és a medgyesi is, valamint közel 50 orvosi magánrendelő.

A jelek szerint az illető cégnek nagyon sokba fog kerülni a spórolás.

Hirdetés