Egy aradi család úgy kapott kétezer lejes gázszámlát, hogy egyetlen köbméternyi gázt sem fogyasztott

A szolgáltatónak természetesen megvan a – maga szempontjából – logikus magyarázata.

Hirdetés

Igencsak kellemetlen meglepetést szerzett egy aradi családnak az E.ON, amely 2069 lejes gázszámlát küldött ki – mindezt úgy, hogy amúgy a számlán 0 köbméteres fogyasztás szerepel.

A számlát a közösségi oldalán közzé tevő férfi elmondta: azt a szüleinek küldték ki, akik egy jogi személy tulajdonában levő házban laknak.

A számlán azt is megindokolták, miért kellene fizetni, ha semmit sem fogyasztottak: mert az decemberre vonatkozik – ami ugye csak most kezdődik -, a szolgáltató pedig

becsült adatok alapján, előzetesen szeretné bevasalni a még el sem használt földgáz árát.

Az E.ON előállt a magyarázattal, amelyet a maga szempontjából logikusnak vél.

Eszerint a cégekkel és a jogi személyekkel olyan szerződéseket kötnek, amelyek lehetővé teszik, hogy előre követeljék tőlük a még el nem fogyasztott gáz értékét.

Hirdetés

Ezt természetesen az energiapiaci helyzettel indokolják: eszerint a lakossági ársapka és a magas gázárak miatt a cég pénzhiánnyal küzd, a kormány ugyanis késve fizeti ki a támogatott ár és a valós piaci ár közötti különbözetet.

Ezért aztán igyekeznek a cégektől előre bevasalni a pénzt, hogy

legyen miből kifizetniük a földgáz árát a kereskedőknek.

Ami jól hangzik – csak éppen mérsékelten korrekt. Ráadásul az ügyfelek többsége nem is tud róla, hogy a szolgáltató előre is követelheti tőle a pénzt olyasmiért, amit el sem fogyasztott.

Hirdetés