Brüsszelnek sem tetszik, mit művelnek a villanyáram-szolgáltatók a lakossági fogyasztókkal

Az Európai Bizottság szerint átláthatóbbá kéne tenni az energiapiaci liberalizáció folyamatát, mert a lakosság nem érti. A szánkból vették ki a szót!

Hirdetés

Akkora a káosz az energiapiaci liberalizáció körül, hogy még az Európai Bizottság is úgy döntött, rászól az Országos Energiaár-szabályzó Hatóságra (ANRE) és az energetikai minisztériumra, hogy tegyék átláthatóbbá a folyamatot, mert a lakossági fogyasztók nem igazán értik, miről szól ez az egész.

A Hotnews forrásai szerint a brüsszeli hatóság egy levélben azzal is megfenyegette az illetékes hatóságokat, rájuk küld egy vizsgálóbizottságot, hogy kiderítse, az energiaár-szabályzó-hatóság törvényesen járt-e el az ügyben.

Az Európai Bizottság azt kéri az ANRE-től és a minisztériumtól (amit minden fogyasztó egyébként – szerk. megj.), hogy tájékoztassák végre tisztességesen a fogyasztókat arról, hogy miről szól ez az egész.

Amint arról mi is beszámoltunk, január elsejétől liberalizálták a romániai elektromosáram-piacot, ezentúl teljes mértékben szabadpiaci árak, és szabadpiaci verseny határozza meg a szektort, a fogyasztók pedig a számukra legmegfelelőbb ajánlatok szerint szabadon választhatnak az elérhető szolgáltatók közül. Igen ám, csak a változásról elfelejtették megfelelőképpen és időben tájékoztatni a lakosságot, ezért közbe kellett lépni. Az ANRE január végén úgy döntött, azok a háztartási fogyasztók, akik nem módosítottak még a szerződésükön, a jelenlegi szolgáltatójuk által ajánlott legalacsonyabb árat fogják az energiáért fizetni, legalábbis június elsejéig.

Hirdetés