Durván túltolták a morfiumot az aradi kórházban

Más Covid-kórházakhoz képest háromszor több adag fájdalomcsillapító fogyott el tavaly, ami elég sok kérdőjelet vet fel.

Hirdetés

Nem számoltuk, hogy hány botrány robbant ki az aradi megyei kórház háza táján a koronavírus-járvány óta, de az biztos, hogy nem tesz jót az intézmény jó hírének, hogy ismét gondok vannak. Ezúttal a szokatlanul magas morfiumhasználat miatt indított belső eljárást a kórház vezetősége. 2020 áprilisa és 2021 májusa közötti fájdalomcsillapító-használatot vizsgálják meg. Ez az időszak lényegében egybeesik a koronavírus-járvány legnehezebb periódusával, amikor a kórházak és az orvosok is rendkívüli nyomásnak voltak kitéve.

A kórház belső köreiből származó információ szerint

ez idő alatt 11 ezer adag morfiumot használtak fel, ennek felét a 12 ágyas intenzíven.

Összességében háromszor több dózis fogyott el, mint más Covid-kórházak akár több férőhelyes intenzív osztályain. Egyéb fájdalomcsillapítók túlzott mértékű felhasználását is vizsgálja a kórház, mely kénytelen az összes beteg (többségük koronavírus-fertőzött) kórlapját átnézni a szóban forgó időszakban. Egyelőre nem indult rendőrségi nyomozás.

A morfium (vagy morfin) az egyik legrégebbi és leggyakrabban használt fájdalomcsillapító az orvostudományban,

származéka a heroin, mely előkelő helyen szerepel a drogok világában.

Erősen addiktív cucc, ezért alkalmazását elviekben szigorú szabályok határozzák meg, tehát nem férhet hozzá bárki. Ráadásul bizonyos mennyiség feletti használata toxikus mellékhatásokkal jár, akár halálhoz is vezethet. Sok kérdőjelet vet fel, hogy miért volt szükség ennyi morfiumra az intézmény falain belül. Tény, hogy idén márciusban, akárcsak a szebeni kórház esetében, Aradon is felmerült, hogy túlzott és indokolatlan szedálást alkalmaznak a pácienseken.

Hirdetés