Dőzsölni ugyan továbbra sem fognak a nyugdíjasok, de a kormány tényleg nyugdíjemelést tervez

A kiszivárgott hírek szerint már idén növekedhet az illetmény összege.

Hirdetés

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió és a koronavírus-járvány miatt elszabadult infláció által egyik leginkább sújtott csoport a nyugdíjasoké, és a jelek szerint ez a bukaresti kormány illetékeseiben is tudatosult – olyannyira, hogy még idén nyugdíjemelést terveznek.

A kiszivárgott hírek szerint a munkaügyi minisztérium máris kidolgozott több változatot is, és most azt vizsgálja, melyik a legkedvezőbb.

Az emelést az teheti lehetővé, hogy az árnövekedés nyomán megnő az államkasszába adókból és illetékekből befolyó összeg is.

A tárca 5, 8 és 10 százalékos emelés esetére is kidolgozott egy-egy forgatókönyvet,

és most azt elemzik, melyik milyen mértékben érintené a büdzsét.

Az információk szerint ha a kormány tényleg a nyugdíjemelés mellett dönt, az a költségvetés-kiigazítást követően, szeptembertől jöhet.

Ez már csak azért is jó lenne, mivel csak az év utolsó néhány hónapjára vonatkozna,

így kevésbé terhelné meg az idei költségvetést.

Hirdetés

A nyugdíjpont értékét már az idei év elején 10 százalékkal emelték, 1442 lejről 1586-ra, miközben a minimálnyugdíj összege 25 százalékkal nőtt.

A nyugdíjemelés már csak azért is valószínű, mert azt kedden Klaus Iohannis államfő lengette be, aki azt mondta: az infláció miatt a kormány komoly nyugdíjemelési terven dolgozik, mivel erkölcstelen és nem korrekt, hogy a válság árát kizárólag a nyugdíjasok fizessék meg.

 

Hirdetés