Donald Trump által szignált emlékplakettet avattak fel a temesvári forradalmi hősök emlékére

Az amerikai nagykövet megdicsérte az országot, amiért a román katonák velük harcolnak Afganisztánban és Irakban.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök által szignált plakettet adományozott a temesváriaknak az Egyesült Államok romániai nagykövete, Adrian Zuckerman, aki maga is részt vett a pénteki avatóünnepségen.

A bronzplakett az antikommunista forradalom tervezett múzeumának helyet adó Helyőrségi Parancsnokság falára került.

A szövege kábé ez: „Ez a plakett Temesvár hősies lakosainak és mártírjainak állít emléket, akik harminc évvel ezelőtt a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért harcoltak. Isten áldja az emléküket! Isten áldja a román népet! Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke”.

Zuckerman úgy fogalmazott: számára csodálatos dolog, hogy az ország 1989-ben képes volt ledobni magáról a kommunizmus terhét. A nagykövet megdicsérte Románia erőfeszítéseit, amelyeket a demokrácia kiépítése érdekében tett, de természetesen azért is járt egy baráti vállveregetés, mert az ország NATO-tagsága okán a román elit katonák rendszeresen részt vesznek az Észak-Atlanti Szövetség afganisztáni és iraki misszióiban, amelyek során jól szétdemokratizálják a politikailag instabil országok olajtartalékait.

Hirdetés

Adrian Zuckerman ugyanakkor arra kérte a román embereket és politikusokat, küzdjenek a korrupció ellen, és fejlesszék az egészségügyi és oktatási rendszert, hiszen jelenleg ezek a gyenge pontok az országban. Arra is emlékeztetett, hogy a kommunizmus korántsem csak történelem, hanem egy ma is létező provokáció, hiszen sokan visszasírják az átkos periódust.

Szerinte az Egyesült Államok továbbra is segítő kezet nyújt az országnak a demokráciáért való közdelemben, hogy számukra minél előnyösebb gazdasági és katonai paktumokat köthessenek velünk.

Hirdetés