Dan Tanasănak most éppen az a baja, hogy magyarul is megjelenik Románia Hivatalos Közlönye

Harminc éve van magyar fordítása, eddig senkinek sem szúrt szemet.

Hirdetés

A képviselőház plénuma szerdán tűzte napirendre a gazdasági miniszter, az USR-PLUS képviselője, Claudiu Năsui törvénykezdeményezését, melynek célja, hogy Románia Hivatalos Közlönye (Monitorul Oficial) elérhetőbb és átláthatóbb legyen a lakosság számára.

Aki nem tudná, ebben teszik közzé az ország működésével szorosan összefüggő, így a közérdeklődésre számot tartó jogi aktusokat (törvényeket, dekrétumokat, kormányhatározatokat, stb.), értesítéseket, közleményeket, felhívásokat, a közbeszerzési szerződések odaítéléséről szóló hirdetményeket, egyéb tájékoztatásokat. A Hivatalos Közlöny azért fontos, mert egy jogalkotási folyamat utolsó állomását jelenti: azáltal válik hivatalossá egy törvény, hogy az államfő kihirdeti, majd megjelenik a közlönyben. Online és nyomtatott formában való megjelenéséért egyébként a Monitorul Oficial nevű autonóm vállalat felel. Egyes tartalmainak elolvasása azonban csak előfizetés után lehetséges – elsősorban ezen akart változtatni Năsui, aki szerint az ingyenes elérhetőség lenne a normális.

A képviselőház döntő házként megszavazta, hogy a Hivatalos Közlöny teljes egészében, átlátható módon, ingyenesen elérhető legyen elektronikus formában, már a publikálás napján. Senki nem emelt kifogást a jogszabályterv ellen, egyedül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) berzenkedett, de nem a fentebbi szempontok miatt, hanem azért, mert magyarul is megjelenik. Megfogalmazása szerint elképesztő, hogy Románia az egyedüli ország a világon, ahol az állam Hivatalos Közlönyét nem csak az állam hivatalos nyelvén jelentetik meg, azonnal ki kell javítani ezt a gyalázatot. Az RMDSZ-nek is odaszúrt, mondván, ha annyira ragaszkodik a magyar nyelvű publikáláshoz, akkor először módosítsa az alkotmányt, és tegye a magyar nyelvet is az állam hivatalos nyelvévé.

A szövetség nevében Szabó Ödön válaszolt, aki annyit tett hozzá, hogy harminc éve jelenik meg Románia Hivatalos Közlönye magyar nyelven is, és visszalépést jelentene, ha most ezen változtatnának.

Hirdetés