A fotó augusztus 14-én este készült. Forrás: kolozsvári ortodox érsekség.

Csíksomlyói búcsú? Nem! Mária napi ortodox zarándoklatok? Igen!

Pedig idén pünkösdkor kicsit más volt a leányzó fekvése járványügyileg, mint augusztus közepén.

Hirdetés

Nincs ebben semmi különös, csak egy kis kettős mérce. Az idei csíksomlyói búcsút a szervezők lemondták, legalábbis a hagyományos formában, tekintettel a járványügyi helyzetre. Megjegyezzük, hogy a sürgősségi állapot május 16-i kezdettel megszűnt, ám az azt követő vészhelyzetben tilos volt a tömegrendezvények szervezése, ezért a búcsú szervezői nem csak észszerűen, törvénytisztelő módon is jártak el.

Ehhez még annyit fűznénk hozzá, amolyan apróságként, hogy a május végi vírushelyzet enyhén szólva sokkal jobb volt, mint az augusztus közepi. Kapásból példaként álljon itt a június elsejei járványjelentés, mely szerint az egy nappal korábbi új fertőzések száma 141 volt.

És akkor ugorjunk egyet: augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe. Az ortodoxoknál is nagy ünnep ez. A leghíresebb román zarándoklat a füzesmikolai kolostornál zajlik ezen a szent napon, de más helyszíneken is összegyűlnek a hívek, hogy Szűz Máriához imádkozzanak. Nagyon helyesen, egyébként. Na de kérem, nézzük csak meg a szombati járványügyi jelentés hasonló számát: 1328. Szinte tízszer akkora, mint pünkösd környékén. És ehhez képest mi történt a füzesmikolai kolostorban? Már pénteken 2500 hívő jelenlétét jelezték, szombatra pedig ez a szám 5000-re nőtt. (Jó, nem 10 000-re, ahogy általában szokott.) Na de mit mond a jelenlegi törvény? Hát azt, hogy a tömegrendezvényeken legtöbb 500 ember vehet részt. Na és mit mond erre a Kolozs megyei kormánymegbízott? Hát azt, amit ilyenkor szokás: a vallásos rendezvények nem minősülnek tömegrendezvénynek, tehát nem érvényes az 500-as határ. Ööö… oké.

A füzesmikolai zarándoklaton egyébként eddig 16 embert részesítettek elsősegélyben, egyet pedig könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak. A nép viselte a maszkokat, ahogy viselte, de közösségi távolságtartásról szó se volt. Bírságokat is osztogattak a hatóságok, összesen tíz esetben, két alkalommal vírusbűnözésért. Hogy mennyire ugrik meg a fertőzések száma a nem tömegrendezvénynek minősülő tömegrendezvényt követően? Ezt egyelőre csak Szűz Mária tudja.

Hát így. Ha tetszik, azt is mondhatjuk, a régi viccet parafrazálva, hogy Romániában is vannak sötétkékek és világoskékek. És amit szabad az utóbbiaknak, nem feltétlenül ajánlott az előbbieknek.

Hirdetés