Csökkent a napi új fertőzések száma. Nem csökkent a haláleseteké, sem a súlyos betegeké

Optimizmusra azonban semmi ok: a szakértők szerint jövő hét folyamán ismét megugrik a fertőzések száma.

Hirdetés

Nagyboldogasszony napján csak félszájjal örülhetünk. A napi hivatalos adatok szerint csökkent az új fertőzések száma: az elmúlt 24 órában 1328 koronavírusos fertőzéses beteget azonosítottak, akiknek korábban nem volt egyetlen pozitív tesztjük sem. Ami, ugye, a korábbi napok 1400-as számaihoz képest jónak nevezhető. Ehhez járul az a 469 beteg, akiknél az újratesztelés visszaigazolta a vírus jelenlétét. Ez nem rossz, mondhatnánk, ám a járványgörbe elemzésével foglalkozó szakértők nem ennyire optimisták: tekintettel a hétvégére (bár az időjárás épp nem kedvez a kirándulásoknak), no meg a Mária napi ortodox ünneplésre, a jövő hét folyamán a fertőzések számának megugrására lehet számítani, jósolják.

Nézzük a teszteket és az aktív betegek arányát. Az elmúlt 24 órában 23 986 tesztet végeztek: 14 239-et a járványügyi protokoll értelmében, 9747-et pedig saját kérésre. Ha összevetjük az új esetek számát az elvégzett tesztekével, azt kapjuk, hogy az aktív betegek aránya 5,53%, ami a csütörtöki rekordos 6,42% és a pénteki 6,17% után nagyon jónak mondható.

Ami ma is nagyon szomorú hír: az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek és a koronavírushoz köthető halálesetek száma nem akar csökkenni. Az ország intenzív osztályain ma is 473 súlyos beteget kezelnek (akárcsak tegnap), és a hírek szerint sajnos az is előfordul már, hogy egyes kórházakban minden ágy foglalttá válik. Ez a helyzet például a temesvári kórház intenzív osztályán, melynek eredményeképpen az illetékes hatóságok átirányították az eredetileg Galacra kirendelt mobil intenzív osztályt a Bánság fővárosába.

A járvány legsötétebb hivatalos adata, a halálozásoké szombaton is gyászosan alakul: 50 beteg (32 férfi és 18 nő) hunyt el az elmúlt 24 órában, vagyis hattal több, mint egy nappal korábban.

Hirdetés

A megyék „fertőzési versenyének” élén változatlanul Bukarest áll, mégpedig egyre jobban leszakadva: 202 új fertőzést regisztráltak a román fővárosban az elmúlt 24 órában. A szombati élboly sorrendje a következő: Prahova megye (83 eset), Temes megye (76 eset), Argeș megye (70), Bihar megye (58), Dolj megye (56), Galac megye (55), Bacău megye (53 eset). A további részleteket lásd alább:

Hirdetés