Ciolacu előrehozott választásokkal fenyegetőzik, ha jövőre nem lehet miniszterelnök

Eközben a szomszédban van valami háború, az egész világon meg egy rohadt nagy gazdasági válság…

Hirdetés

Az egész azzal kezdődött, hogy Alexandru Muraru vasárnap odanyilatkozta, hogy az a bizonyos miniszterelnöki rotáció – amelyben a felek kiegyeztek, amikor létrejött a jelenlegi torzszülött koalíció, amelyet az addigi kormány háromnegyede a saját ellenzékével alkotott, vagyis, hogy egy ideig a PNL-s Ciucă lesz a kormányfő, majd átadja a tisztséget a PSD-s Marcel Ciolacunak – már nem is olyan biztos. Mert a jelnlegi helyzetben, amikor a szomszédban háború van, nem lenne olyan jó ötlet ilyen fontos tisztségeket csereberélni.

Ha esetleg halvány gőze sincs róla, ki az az Alexandru Muraru, nos ő egy képviselő a sok közül, és egyben a iaşi PNL elnöke, vagyis szűkebb pátriájában górénak tekinthető, de Bukarestben kismiska.

Ám a nyilatkozata nyomán újra, immár sokadszorra kiéleződött a helyzet a torzszülött koalícióban, nyilván volt pár belső gyűlés is a két nagy párt vezetőségében, mert kedden maga Marcel Ciolacu mondta el a sajtónak, hogy annak a bizonyos rotációnak márpedig meg kell lennie, mégpedig az előzetes koalíciós szerződés által rögzített időpontban (2023 májusának végén), és ha mégsem, akkor az egyetlen járható útnak az előrehozott választások kiírását látja.

A sajtó ama kérdésére, hogy akar-e miniszterelnök lenni, Ciolacu beforgatta a szemeit a koponyájába, és a legmandulább mosolyával rebegte el a mikrofonba, hogy miniszterelnöknek lenni egy megtiszteltetés, nem akarás kérdése, és hogy a végső döntést a párt vezetői közösen hozzák meg.

Hirdetés

Különben a PNL szóvivője, Ionuț Stroe már hétfőn biztosította a PSD-seket, hogy állni fogják a szavukat, vagyis a rotációra sor fog kerülni.

Alexandru Muraru urat pedig ezek után nyilván meg fogják dicsérni a pártban a kéretlen okoskodásáért.

Hirdetés