Bukarest a Nyugattól plagizál, mert képtelen önállóan gondolkodni, mondja az orosz külügy szóvivője

Moszkva nem hagyja szó nélkül, hogy az új nemzetvédelmi stratégiában Románia veszélyforrásként tüntette fel Oroszország agresszivitását.

Hirdetés

Kemény hangvételű reakció érkezett Moszkvától arra, hogy Románia új nemzetvédelmi stratégiát dolgozott ki, melyben veszélyforrásként foglalkozik Oroszország agresszív politikájával. A Klaus Iohannis irányítása alatt készült dokumentumról az orosz külügy szóvivője, Maria Zaharova egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a román politikusok elkezdtek plagizálni, átemelve az Oroszországot előszeretettel hibáztató Nyugat kedvenc témáit a nemzetvédelmi stratégiába, ami arra utal, hogy képtelenek önállóan gondolkodni.

Ezzel Románia hozzájárul a feszültség növekedéséhez és a térség instabilitásához, és az ország érdekeinek kárára inaskodik az Oroszország-ellenességben. Mindazonáltal Zaharova azt is kifejezte, hogy nem újdonság Oroszország számára, hogy az összes globális probléma forrásaként tekintenek rá.

Az új nemzetvédelmi stratégiát a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) már elfogadta, de a honatyák is szavaznak még róla. A dokumentumban nem újdonság az, hogy kiemeli az Oroszországgal összefüggésbe hozható fenyegetéseket, az viszont igen, hogy először foglalták a nemzetbiztonsági kockázatok közé az „úgynevezett illiberális kísértést”. Bár konkrétan Magyarország nevét nem említik, az illiberális demokrácia fogalmát Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszéde emelte be a köztudatba.

Bővebben itt írtunk a stratégiáról, mely az olyan belső nemzetbiztonsági kockázatokról, mint például a korrupció, alig beszél. 

Hirdetés