Bűbájos négylábú segítőkkel bővült az egyik kolozsvári klinika csapata

Négy lábon érkezik a segítség az autizmussal élők számára: az országban elsőként, terápiás kutyákat foglalkoztató klinika nyílik Kolozsváron.

Hirdetés

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, és ezt minden gazdi jól tudja. Fokozottan érvényes ez a képzett segítőkutyákra vagy terápiás ebekre, akik testi és lelki problémák esetén is segítségükre lehetnek az embereknek. Ezért is nagyszerű hír, hogy Kolozsváron végre megnyílik az ország első olyan klinikája, mely lehetővé teszi az autizmussal diagnosztizált személyek kutyás terápiáját.

Nemcsak gyerekeket szólít meg a február 22-án nyíló Psy Plus Klinika, hanem felnőtteket is, hiszen az állatok kortól függetlenül jó hatással vannak az autizmussal élőkre. A kognitív viselkedésterápia, a logopédiai foglalkozások és az úgynevezett ABA terápia kiegészítéseként a klinikán összesen hét kiképzett kutya fog „dolgozni” hasonlóan felkészült szakemberek irányításával.

A terápiás kutyák a különböző fejlesztő játékok révén kimozdítják az autizmussal élőket a komfortzónájukból, társas interakcióra készteti őket, igazi játszótársra találnak benne. Rengeteg kutatás igazolta, hogy a kutyák jelenléte csökkenti a kortizolszintet, ezáltal csökkenti a stresszt, ugyanakkor növeli a szociális kötődések hormonális kialakításáért felelős oxitocin szintjét. És ez nem csak az autizmussal élőkre van jó hatással…

A Psy Plus csapatát, természetesen a terápiás kutyákat is beleértve itt lehet megismerni.

Hirdetés