Brüsszel adott egy szép taslit a jó tanuló Romániának…

… a kormányt kirúgják a Victoria-palotából de nem azért, mert béna… és két polgármester beperelte a saját hivatalát, mert szerintük elvették a juttatásaikat.

Hirdetés

Brüsszel adott egy szép taslit a jó tanuló Romániának

Emlékeznek még a Blue Air légitársaságra, kedves Olvasók? Tudják, az első román fapados légitársaságról van szó, amely 2004-ben alapíttatott. Hogy aztán eljusson odáig, például, hogy a fogyasztóvédelem 2022-ben kétmillió eurós bírsággal sújtotta, mert egyetlen év alatt több mint 11 000 járatot töröltek, szó nélkül. A járatok törlésének persze megvolt a maguk oka: a cégnek hatalmas adósságai voltak, emiatt aztán zárolták a számláikat. Ez már a vég kezdete volt: 2023 tavaszán hivatalosan bejelentették, hogy a Blue Air fizetésképtelen.

Az Európai Unió, pontosabban az Európai Bizottság már 2020-ban közbelépett: két segítő jobbot is nyújtott a zuhanni készülő légitársaságnak: egyik a koronajárvány okozta károk fedezésére szolgált (28 millió euró), a másik pedig egy 33,84 millió eurós gyorssegély, kölcsön formájában. Ami szép és jó is volt, csak a másik oldalon a román állam vállalta, hogy ha az említett segítő jobbok végül nem segítenek, vagy felszámolja a csődtömeget, vagy egy alapos átszervezést hajt végre. A román állam a második opciót választotta, az alapos átszervezését. És elkészült a terv, aztán frissült, aztán megint frissült, és megint. Közben (2022-ben) az állam visszafizette a kölcsönt, továbbá átvette a légitársaságot (75%-os részvényesként).

Na de az Európai Bizottság 2023 tavaszán elindított egy vizsgálatot: hogy is áll az a sokszor frissített, nagy és mélyreható átszervezési terv? Nos, éppen a pénteki napon érkezett a levél és a tasli Brüsszelből: sehogy nem áll. Az illetékes vizsgálók szerint a Blue Air átszervezése nem hatékony. És nem is megfelelő. És nem is realisztikus. Ez pedig azt is jelenti, hogy a román állam megszegte a vonatkozó európai törvényeket, amikor belepumpálta azt a 33,84 millió eurós gyorssegélyt. Mi a teendő? Hát az, hogy a román államnak vissza kell valahogy szereznie a törvénytelenül elköltött pénzt.

A kormány szóvivője villámgyorsan reagált a taslira: igen, blablabla, tudjuk, megoldjuk… és most jön az érdekes dolog: nagyon reméli, hogy lesz mit visszaszerezni. Szép, mi?

A kormányt kirúgják a Victoria-palotából… de nem azért, mert béna

Pedig igen gyakran eltöprengünk azon, mi lenne, ha ezt a torzszülött kormányt menesztené(n)k. Az igazi dilemma viszont csak ezután jön: jó, menesztik, de vajon kik kerülnek a helyére?

Na de egyelőre ez a probléma nincs terítéken. A viszont igen, hogy a kormánynak otthont adó épület, a bukaresti Victoria-palota, nos, lerobbant. Ha tetszik, az egymást követő kormányok lelakták, no és az idő vasfoga is közrejátszott. Tehát, tatarozni kell. Annál is inkább, mert a Duiliu Marcu építész tervezte épület (1937 és 1944 között építették fel) 2004 óta műemlék, amire külön vigyázni kell.

A dolgot persze, nem fogják elsietni. Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a tatarozásnak jövő évben fognak neki, európai pénzből. A munkálatok idején a kormány kap néhány mellékhelyiséget a parlament épületében (tudják, Ceaușescu Bábel-blokkjában, a Nép Házában). Na de addig a kormánynak fel kell készülnie a költözésre. Bár, tekintettel arra, hogy idén parlamenti választások is lesznek, lehet, hogy nem kell készülnie. Mert más lesz jövőre a kormány. Kevésbé béna, például.

Két polgármester beperelte a saját hivatalát, mert szerintük elvették a juttatásaikat

Hirdetés

Tessék megnyugodni, ez sem nálunk Erdélyben történik, hanem messze, délen, Prahova megyében. Van ott két település, amelynek elöljárói egyszer csak mérgesek lettek. Mégpedig azért, mert szerintük a polgármesterek juttatásait korlátozó kormányrendeletek valójában jól belenyúltak az ő zsebükbe. Na kérem szépen, a két jóember mérgében kapta magát és beperelte a polgármesteri hivatalokat, amelyeket ők vezetnek.

Nem, ne tessék nevetni, ez nem vicc! Amikor a sajtó érdeklődött a precedens nélküli akciókról, az egyik polgármester azt mondta, hogy hát mi van, a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak került pénz, akkor a polgármestereknek miért nem. Egyesek két pofára zabálhatnak, a polgármesterek meg csak egyre? Így mondta a jóember.

Feltevődik a kérdés: ha egy polgármester bepereli a polgármesteri hivatalt, tulajdonképpen nem pereli be saját magát is? Az egyik érintett polgármester (és tanácsadója) szerint nem! Mert itt nem a XY polgármester perel, hanem XY polgár. Tetszik érteni?

Nem, nem értjük. Ugyanis minden vonatkozó törvény olyan világos, mint a a fényes nappal: a polgármester minden értelemben az irányítása alá tartozó területi-adminisztratív egységet képviseli, amíg hivatalban van, persze. A másik „önmagát” perelő polgármesternek csak azért nem adunk szót ebben a cikkben, mert nem hajlandó nyilatkozni. Ő perel, nem dumál.

A helyzet jogi szempontból totálisan abszurd. Precedens nem létezik. Az egyik megoldás a hozzáértők szerint az lenne, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítéli a minden bajt okozó kormányhatározatokat. Na de addig irtó sok víz lefolyik még a Dunán. A mérges polgármesterek pedig mérgelődhetnek tovább.

Hirdetés