Borítékolható volt: a CFR máris megvétózza Novák miniszter rendeletét

Az erdélyi bajnokcsapat elmegy a bíróságra is, ha kell. De jottányit sem enged negyvennyolcból.

Hirdetés

Amint arról szakmai elemzésünkben beszámoltunk, Novák Eduárd sportminiszter előállt egy problémás miniszteri rendelettel, melynek értelmében minimum 40 százalékban hazai játékosoknak kell szerepelniük a romániai csapatsport-bajnokságokban. Mégpedig a 2022–2023-as szezontól, vagyis, ha tetszik, tegnaptól.

Nos, alig röppent fel a hír, máris megjelent az első vétó, mégpedig a foci világából és nem is akárhonnan: a hazai bajnok CFR háza tájáról.

Cristi Balaj, a CFR elnöke (aki játékos korában Pécsett is megfordult) kijelentette: habár elvileg üdvözlendő a döntés, hiszen ki ne szeretné, hogy a klubcsapatokban minél több hazai játékos játsszon, de ez a rendelet most egyszerűen alkalmazhatatlan. A szezon gyakorlatilag elkezdődött, a kereteket összeállították, a szerződéseket aláírták, ezt most nem lehet visszacsinálni. Arról nem is beszélve, hogy a rendelet sérti az uniós munkavállalási szabályokat is. Az ilyen jellegű lépéseket alaposan elő kell készíteni, jó előre szólni kell az érintetteknek.

A klubelnök azt is elmondta, hogy tuti, perre mennek az elsietett rendelet kapcsán, ha az megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Annyit még hozzátett:

Hirdetés

„Vegyünk példát Magyarországról, ahol a csapatok 10 000 eurót kapnak minden magyar játékosért, aki az U21-utánpótlásból érkezik. Bravó nekik! Ugyanez történik Olaszországban is, ahol az összeg kisebb. Az ember jutalmazhat, de megszorítani nem szoríthat meg, és nem is veheti el a külföldiek munkához való jogát.”

Érdekes, Novák miniszter úr pont ugyanezt mondta annak idején, amikor színre lépett: vegyünk példát Magyarországról! Nos, ebben az esetben ez valahogy nem sikerült.

Hirdetés